НАСА разследва първото космическо престъпление. Астронавтката Ан Маклейн е обвинена,

НАСА разследва първото космическо престъпление. Астронавтката Ан Маклейн е обвинена, ...

НАСА разследва първото космическо престъпление.


НАСА разследва първото космическо престъпление. Астронавтката Ан Маклейн е обвинена, че докато е била на Международната космическа станция, се е ровила в банковата сметка на партньорката си. На кого принадлежи Международната космическа станция, законите на коя държава действат в Космоса и как се наказват престъпления, извършени извън Земята? За казуса "Маклейн" разказва Биляна Бонева.

Бившата партньорка на астронавтката - Самър Уордън, твърди, че Ан Маклейн е проверявала банковата ѝ сметка докато била на космическа мисия. Маклейн призна, че е разглеждала финансовото състояние на приятелката си за да се информира дали има достатъчно средства за отглеждането на сина им.

Ан и Съмър се оженили през 2014 година, като астронавтката е припознала сина на партньорката си. Бракът им обаче продължил 4 години. През 2018-а Съмър подала молба за развод. От раздялата астронавтката се бори за родителски права за отглеждането на детето.

Съмър Уордън: Не разбирам поведението ѝ. Ако наистина обича това дете, защо се опитва през цялото време да ме унижи. Аз съм му майка. Колегите на Ан обичат да казват, че в името на победата е готова дори да убие. Такъв е борбеният ѝ дух.
Семеен спор, който излезе от границите на Земята. Ако все пак бъде доказано престъпление, то астронавтката ще бъде съдена според американските закони. Правилата на Международната космическа станция гласят, че криминални деяния, извършени на нейна територия се наказват според законодателството на държавата, от която са членовете на екипажа.

Източник: bnt.bg