НАСА разглежда проект за унищожаване на астероиди, които застрашават Земята(снимка:

...
Коментари Харесай

НАСА ще ни пази от астероиди с „космическа пушка”


НАСА преглежда план за заличаване на метеорити, които заплашват Земята
(снимка: CC0 Public Domain)

Астероидите, скитащи в дълбините на космоса, могат да съставляват сериозна опасност за човечеството. Сега НАСА обмисля забавно предложение на учени за отбрана на планетата – заличаване на рисков галактически обект при приближаването му до Земята, безусловно дни или даже часове преди възможен конфликт.

Днес откривателите разполагат с много мощни принадлежности за търсене на обекти, които евентуално заплашват Земята и чиито орбити се намират покрай орбитата на нашата планета. Така да вземем за пример, близо 28 000 такива обекта са регистрирани като част от програмата на НАСА за наблюдаване на близки до Земята обекти (NEOO). Но откриването на опасността единствено по себе си не може да я предотврати.

Като част от задачата DART, НАСА изпрати сонда камикадзе до метеорита Дидимос, която ще се опита да промени орбитата на небесното тяло с част от градуса. Въпреки че Дидимос не заплашва Земята, бомбардирането му със специфична сонда ще разреши на НАСА да създаде защитни технологии.

Проблемът е, че в границите на такива планове, с цел да се предотврати конфликт, учените би трябвало да знаят за приближаването на небесното тяло месеци или даже години авансово, в противоположен случай просто няма да е допустимо да се приготвят в точния момент. Филип Лубин, инженер в НАСА, предлага нов способ Pi –, който е определен за присъединяване в първата фаза на програмата Innovative Advanced Concepts (NIAC).
още по темата
Вместо да трансформира орбитата на обекта, планът Pi предлага той да бъде погубен посредством „ стреляне ” с дребни ракетни пръти по сходство на галактическа пушка. Очаква се това да разбие метеорита на доста дребни късчета, които ще изгорят безвредно в атмосферата.

В взаимозависимост от размера на обекта, „ зарядите ” ще се доставят в масиви от 10×10 или 50×50 пръти (с маса надлежно 100 кг или 40 кг). По посока на обекта могат да бъдат изпратени няколко „ талази ” от ракети с химически или нуклеарни ускорители.

Любин счита, че за бърза реакция заредена система Pi би трябвало да бъде позиционирана в орбита към Луната или на самия сателит на Земята. Луната няма атмосфера, която да пречи на наблюденията и се характеризира с ниска гравитация, което е доста комфортно за стартиране на ракетите. В този случай „ изстрелът ” може да се извърши безусловно за няколко минути след идентифициране на опасността.

Според изчисленията на Любин, 50-метров метеорит може да бъде прихванат 5 часа преди удара със Земята. Обект с подобен размер може да унищожи цялостен град – това е злополучие, сравнимо с 10-мегатона в тротилов еквивателент, сходно на резултата от Тунгусския астероид през 1908 година

Астероид с диаметър 100 м е равностоен на 100-мегатонна бомба и може да бъде прихванат на разстояние от един ден полет от Земята. По-малки 20-метрови астероиди, като този, който падна край Челябинск през 2013 година, могат да бъдат прихванати 15 минути преди удара. И най-после, метеорит с диаметър 1 км може да бъде засечен, в случай че бъде открит 60 дни по-рано – рухването на подобен обект може да аргументи опустошаване най-малко на континентално равнище.

Системата Pi към момента е на равнище идея, само че защото НАСА демонстрира действителен интерес към плана и към този момент го преглежда, с времето тази концепция може да се трансформира във значим детайл от планетарната отбранителна система.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР