НАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат ИнСайт.

...
НАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат ИнСайт.
Коментари Харесай

​НАСА потвърди успешното кацане на Марс на ИнСайт

НАСА удостовери сполучливото кацане на Марс на галактическия уред " ИнСайт ". Мисията ще продължи две години, а задачата е да се изследва в детайли Червената планета.

След близо седем месеца и след рисковано пресичане на атмосферата на алената планета галактическият уред " ИнСайт " кацна на повърхността на Марс. Новината провокира бурни реакции в контролния център на НАСА в Пасадина, щата Калифорния.
Том Хофман, НАСА: Това беше необикновено прочувствено прекарване. Мисълта за работата в продължение на седем години, която доста хора в тази стая свършиха, и тези седем минути, които трябваше на преживеем - в действителност е мъчно да се опише. Сърцето ми спря да бие за седем минути.
Малко след кацането сондата изпрати първата си фотография от повърхността на Марс, с мъгляв облик, евентуално поради облака прахуляк от кацането.
Брус Банърд, разработчик на " ИнСайт ": Гледали сме черно-бели фотоси от луната и това беше необикновено. Но в този момент имаме първа фотография от друга планета.
НАСА не е спускала уред на Марс от шест години. Предишният уред, който кацна на Червената планета бе " Кюриосити ".
 © Българска телеграфна агенция
Сред дилемите на новия уред е да се мери вътрешната температура на планетата. " ИнСайт " придвижва и сеизмометър, с цел да ревизира за първи път дали на Марс има земетресения. Друг инструмент ще наблюдава въртенето на планетата по отношение на оста и изместването ѝ, с цел да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ. Преди научните принадлежности да бъдат конфигурирани, ще минат най-малко 10 седмици. Топлинната сонда ще проработи след още няколко седмици.

Космическият уред " ИнСайт " тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард $. В нея вземат участие също учени от Франция, Германия и други европейски страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР