НАСА отмени насроченото за 29 март първо излизане в открит

...
НАСА отмени насроченото за 29 март първо излизане в открит
Коментари Харесай

НАСА отмени историческата женска мисия в космоса, няма подходящи скафандри

НАСА анулира плануваното за 29 март първо излизане в открит космос на две астронавтки от Международната галактическа станция (МКС), предадоха международните осведомителни организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Причината е, че срокът не е задоволителен да бъдат готови два скафандъра с подобаващ размер.

На 29 март Макклейн евентуално ще бъде заместена от своя сътрудник Ник Хейг.

Представители на НАСА оповестиха при започване на месеца, че в открит космос ще излязат астронавтките Ан Макклейн и Кристина Кох, с цел да инсталират нови батерии. Предполагаше се, че от Земята акцията ще бъде ръководена също единствено от дами.

Изменението се наложи от обстоятелството, че след първото си излизане в космоса на 22 март Макклейн откри, че се усеща по-добре със скафандър със междинен размер. Но до 29 март е допустимо да се приготви единствено един подобен скафандър, който ще употребява Кох.

На 22 март Макклейн и Хейг сполучливо излязоха от МКС в открития космос и обновиха част от енергетичното съоръжение на станцията. Те инсталираха три блока адаптери и включиха към тях нови по-мощни литиево-йонни батерии, които се зареждат от една от слънчевите акумулатори на МКС. При замяната на акумулаторите беше спряна една от линиите на енергозахранването на МКС, само че това не повлия на сигурността на станцията, заради съществуването на аварийна енергийна система.

Откакто съществува МКС (1998 г.), в открития космос са правени 214 излизания. Те обаче са реализирани единствено от мъже или екип от мъж и жена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР