НАСА обяви, че приема заявления за нови попълнения в отбора

НАСА обяви, че приема заявления за нови попълнения в отбора ...

НАСА набира следващото поколение астронавти.

НАСА обяви, че приема заявления за нови попълнения в отбора на астронавтите, които един ден ще се отправят към Луната и Марс по програмата "Артемида", съобщиха световните информационни агенции.

"Във време, когато се готвим да изпратим американски астронавти до Международната космическа станция със собствени ракети от наша територия, и когато сме се устремили към Луната и Марс, НАСА обявява прием за нови астронавти - "поколението "Артемида", съобщиха от космическото управление.

Понастоящем НАСА разполага с 48 действащи астронавти. Новите кандидатури ще се приемат от 2 до 31 март, предаде БТА. Кандидатите трябва да са американски граждани, да имат магистърска степен в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката.

Заявления могат да подават и лица с медицинско образование или летци-изпитатели. Кандидатите трябват да имат минимум две години професионален опит, а в случая с пилотите - 1000 летателни часа.
Очаква се процесът на подбор да приключи в средата на следващата година, след което кандидатите ще трябва да преминат 2-годишна тренировъчна програма в космическия център "Джонсън" в Хюстън, Тексас.

НАСА оповести през пролетта на 2019 г., че новата й програма за усвояване на Луната ще носи името на богинята Артемида - сестра-близначка на Аполон, "кръстника" на мисиите "Аполо". Програмата ще протече на три етапа. На последния от тях НАСА планира връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 г. и отправянето им към Марс в средата на 30-те години на настоящия век. /БТА

Източник: dnesplus.bg