НАСА награди български ученици заради техен проект за космическа колония

...
НАСА награди български ученици заради техен проект за космическа колония
Коментари Харесай

Ученици от Варна с награда от НАСА

НАСА награди български възпитаници поради техен план за галактическа колония и орбитална станция, заяви Нова телевизия. Единият приз е за група от девет единайсетокласници от варненеската Математическа гимназия, които сътвориха галактическа станция, която да приюти 15 000 души. Тяхна съученичка също получи самостоятелна премия за своята галактическа станция.
Катерина Саматовна от няколко години се занимава с астрономия. През 2018 година заема второ място в състезанието на НАСА, а тази година печели и наградата със своята орбитална станция „ Дженезис 369”. „ Тази година орбиталната станция е доста по-мащабна. Отново имам реактор за термоядрен синтез, който е още по-разработен технологически, задвижван е от големи йонни мотори и цифровият дизайн е доста по-подробен и той лиши към три месеца. Мисля, че би бил изпълним, защото гледах всички хрумвания, които са заложени в плана, да са осъществими действително “, споделя Катерина пред Нова.
Първото място в категория „ огромна група “ е за екип от девет възпитаници, основали „ Град на галактическия ускорител “. Той би трябвало да бъде задоволително удобен за колония от 15 000 земляни, които да изследват космоса. Основното в него е колайдерът. Създаването на целия план обаче лишило две години.
„ Решихме да създадем нещо извънредно, нетипично, невиждано до момента в космоса. Не сме намерили различен план за колайдер в космоса. Избрахме него, защото черпим запаси от космоса, нещо което на Земята е по-трудно за управление. Като ходихме в ЦЕРН, консултирахме се, разбрахме доста забавни обстоятелства къде сме сбъркали, къде имаме новаторски цели и по този метод изгладихме нашия план “, споделя Стефан Ангелов.
За да работи колайдерът, обаче, са нужни хора. Според дребните учени, живеещите в колонията би трябвало да не усещат разлика със земните условия. „ Трябва наложително да има изкуствена гравитация, което се получава посредством изработка на дизайн, който е идентичен или непосредствен с няколко съществени форми. Нашата форма се състои от един цилиндър, който играе роля на космопорт, където влизат и излизат всички космолети, обвързван с три по-големи листовидни кухи модули, като в тях живеят хората и до тях долепени са още три по-малки, където стоят животоподдържащите системи на цялата колония “, изясни Мартин Тодоров.
„ Като избрахме тази форма, позволихме на колонията да има повече място за хората и за научноизследователските потребности, също по този начин животоподдържащите системи би трябвало да се намират в избрани елементи от колонията и те заемат несъмнено място “, споделя Драгомир Николов.
Благодарение на тези животоподдържащи системи в галактическата колонията може да има естествена атмосфера, вода и храна. „ Ще създадем атмосфера на колонията, сходна на тази на Земята. Всеки човек създава дневно към 700 грама въглероден диоксид. Този въглероден диоксид ще би трябвало да бъде отнеман от средата, в която живеят хората. Това го вършим със специфична система, която отделя въглеродния диоксид и го откарва в модулите с животоподдържащи система. А животоподдържащите системи в тези модули са растенията, които изхранват популацията ни от 15 000 индивида “, изяснява пред Нова телевизия Ирена Антонова.
Учениците от Варна ще пътуват до Вашингтон, където ще показват революционните си хрумвания на конференцията за Международно галактическо развиване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР