НАСА, Китай и Обединените арабски емирства ще имат мисии към

...
НАСА, Китай и Обединените арабски емирства ще имат мисии към
Коментари Харесай

Три мисии достигат Марс през този месец

НАСА, Китай и Обединените арабски емирства ще имат задачи към Марс, всички те би трябвало да дойдат на Червената планета през февруари.

Марсоходът на НАСА Perseverance е оборудван да търси признаци на извънземен живот, до момента в който китайският марсоход Tianwen-1 може да откри подземни води.

Орбиталната компания Hope на ОАЕ има за цел да направи световна карта на марсианския климат.

След като шест месеца пътуваха в космоса, трите робота най-сетне са наоколо до Марс. Мисиите – от НАСА, Китай и Обединените арабски емирства – би трябвало да доближат алената планета този месец, или да попаднат в орбита към Марс, или да кацнат на прашната му алена повърхнина.

Попаднали там, те се стремят да търсят признаци на извънземен живот, да сканират за подземни водоеми и да картографират изменящите се сезони на планетата.

Мисиите на трите галактически организации стартираха през юли 2020 година Техните периоди се изравняват, тъй като те се възползват от същия къс интервал от време, когато Марс минава покрай Земята в орбитите на планетите към Слънцето. Това доста понижава времето за пътешестване и разноските за всичко, изстреляно към Марс.

В резултат на това този месец Марс е на път да посрещне два марсохода, две сонди в орбита и един хеликоптер.

Ето какво е предназначението на всеки от роботите, откакто доближи алената планета.

Марсоходът на НАСА Perseverance ще търси извънземен живот и ще разположи хеликоптер. Роувърът на НАСА ще сканира и пробива марсианската почва, като търси признаци на извънземен живот. Ядреният робот е програмиран да складира тези проби от почвата, с цел да може бъдеща задача да ги върне на Земята.

„ Това е първият път в историята, когато НАСА е посветила задача на това, което ние назоваваме астробиология: търсенето на живот – може би настоящ, или пък античен живот – в различен свят “, споделя Джим Бриденстин, който служи като админ на НАСА по времето на Тръмп, преди стартирането на марсохода.

Ако всичко върви добре, галактическият транспортен съд на НАСА ще премине през атмосферата на Марс на 18 февруари, ще разтвори парашут, с цел да забави рухването му, след което ще разположи марсохода в кратера на Марс Йезеро (Jezero) – антично корито на реката, което може да е приютило признаци от предишния микробен живот.

След няколко месеца инспекция и калибриране на научните принадлежности, Perseverance е надъхан да освободи първия космичен безпилотен аероплан от корема си: хеликоптер, наименуван Ingenuity.

4-килограмовият безпилотен летателен уред е програмиран да извършва поредност от тестови полети, като първо се движи към 3 метра във въздуха, след което минава към по-трудни демонстрации. В последна сметка той може да пътува на разстояние от близо 300 метра през кратера Jezero.

Perseverance носи и устройство, което трансформира въглеродния диоксид в О2. Тествайки качествата му на Марс, учените могат да научат дали тази технология може да направи О2 за бъдещите астронавти на Марс или да го трансформира в ракетно гориво.

Китайската Tianwen-1 ще бъде първата задача на Марс, която ще изпрати галактически транспортен съд в орбита, ще пусне платформа за кацане и ще разположи марсоход в една експедиция. Доста амбициозна е за първа междупланетна задача на страната.

Китай се опита да изпрати елементарен орбитален уред до Марс през 2011 година, само че съветският галактически транспортен съд, който трябваше да го придвижи там, спря в орбитата на Земята и в никакъв случай не я напусна. Този път Китай започва със лично галактическо транспортно средство. Камера на НАСА, която следи за метеорити, е снимала галактическия транспортен съд, ускоряващ се през юли.

Китайските държавни медии оповестяват, че галактическият транспортен съд би трябвало да бъде в орбита на Марс на 10 февруари, съгласно Space.com. След като прекара няколко месеца в изследване на мястото за кацане, той би трябвало да хвърли спускаемия уред и роувъра до Утопия – обстойно поле от вулканични скали. След това спускаемият уред е надъхан да разположи рампа за роувъра, който да се откачи от платформата си на марсианската земя.

Китайската национална галактическа администрация (CNSA) споделя, че кацането ще се случи през май. Марсоходът е оборудван с радарна система, която може да открива подземни джобове с вода. Той има за цел да „ подуши “ антични резервоари, които биха могли да приютят живота. Това също ще помогне на Китай да се приготви за задача за връщане на лична проба от Марс на Земята.

Сондата на ОАЕ – наречена „ Ал-Амал “ или „ Надежда “ – е първата задача на арабския свят до Марс. Целта му е да очертае световна карта на климата на планетата през една марсианска година (около две земни години). Това би било първата сходна картина на човечеството за атмосферата на Марс.

Космическият транспортен съд с размер на SUV ще дойде на алената планета на 9 февруари, след което ще попадне в овална орбита, която му разрешава да изследва по-голямата част от планетата на всеки 55 часа в инфрачервена, ултравиолетова и забележима светлина. Докато обикаля в орбита, спътникът ще изследва марсианската атмосфера, като следи по какъв начин взаимодейства със слънчевия вятър и наблюдава загубата на водород и О2.

„ Ще можем да покрием цялостен Марс, през всички елементи на деня, през цяла марсианска година “, споделя Сара Ал Амири, началник на научната задача, пред Nature преди изстрелването на сондата. Тези данни могат да оказват помощ на учените да схванат по-добре изменящите се сезони на Марс и по какъв начин той е изгубил гъстата атмосфера на младостта си преди 4 милиарда години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР