НАСА изстреля апарат към Марс в търсене на доказателства за

...
НАСА изстреля апарат към Марс в търсене на доказателства за
Коментари Харесай

НАСА търси древен живот на МАРС и подготвя кацането на хора там

НАСА изстреля уред към Марс в търсене на доказателства за античен живот. Новият уред е с размерите на автомобил, оповестява " The Guardian ".
Марсоходът Perseverance ( " Постоянство " ) сполучливо беше изстрелян от космодрума Кейп Канаверал в щата Флорида в 7,50 часа локално време (14:50 ч. българско), на борда на ракетата притежател United Launch Alliance Atlas V rocket.

Това е третата задача, отправяща се към Червената планета този месец след тези на ОАЕ и Китай.
Шестколесният марсоход ще измине над 505 млн. километра за интервал от близо седем месеца, преди да се опита да кацне на 50-километровия кратер Джезеро.
Кацането на Марс е известно с компликацията си поради неговата тънка и динамична атмосфера - героизъм, описван като " седем минути смут ".
НАСА съумя да изпрати единствено няколко функциониращи сонди и марсохода на повърхността на Марс, а повече от половината изпратени там галактически кораби или се взривиха, или се разрушиха в планетата.
Сателитни фотоси демонстрират Джезеро, ситуиран на западния борд на Isidis Planitia - великански басейн, получен от удар, леко на север от Марсианския екватор, който може да е бил езеро преди повече от 3,5 милиарда години, когато Марс е бил по-топъл и мокър.
Учените считат, че доказателства за микробен живот биха могли да бъдат непокътнати в глинените и кални скали на кратера - в случай че въобще в миналото е съществувал.

Заедно с няколко комплицирани инструмента, които ще събират информация за геологията, атмосферата и екологичните условия на Марс, марсоходът носи и дребен 1,8-килограмов хеликоптер, наименуван Ingenuity.
Устройството ще прелита на къси дистанции, отбелязвайки първия опит на захранван, следен полет на друга планета. Ако успее, това може да докара до още летящи сонди на други планети.
Perseverance ще тества и технологии, с цел да помогне на астронавтите да вършат бъдещи експедиции до Марс.
Едно такова устройство включва инструмент, наименуван Moxie, който ще работи за производството на О2 от атмосферата на планетата, която се състои най-много от въглероден диоксид.
През октомври Марс ще бъде на разстояние 62,7 милиона километра от Земята
Междувременно учени от Англия ще оказват помощ на Perseverance да избере марсианските проби, които да бъдат върнати на Земята.
Изследователи от Imperial College в Лондон и Природонаучния музей ще разпознават проби, които биха могли да съдържат доказателства от минал живот и ще изучат минералогията и геохимията на другите скали, открити в кратера.
Какво прави този роувър друг, вижте и в идващото видео:

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР