НАСА и нейните търговски партньори разработват системи и технологии, за

...
НАСА и нейните търговски партньори разработват системи и технологии, за
Коментари Харесай

Защо няма да е възможно да се комуникира с астронавти на Марс в реално време

НАСА и нейните търговски сътрудници създават системи и технологии, с цел да бъде допустимо организацията да изпрати астронавти на Луната, да построи база там и в последна сметка по-късно, хората да се насочат към Марс.

Едно от най-трудните неща за задача до Марс с екипаж, несъмнено, е дистанцията, само че не просто пътуването до такава степен, само че и връзката сред планета и планета.

Светлинната скорост е най-бързата, с която всеки обект може да пътува в космоса. В изцяло празен вакуум фотонът (частица светлина) може да измине 299 792 километра в секунда. Това е необикновено бързо; скоростта на светлината обаче може да бъде разочароващо мудна, в случай че се пробвате да споделяте или да достигнете до други планети – даже до прилежащата.

Джеймс О’Донохю, планетарен академик от Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA), направи елементарна анимация, с цел да показва забавянето на връзките, пред което ще бъдат изправени бъдещите ръководители на задача до Марс.

„ Радиокомуникацията със светлинна скорост сред Земята и Луната не е толкоз неприятна, само че потреблението й за видеоразговор с марсиански астронавти ще бъде мъчно, даже когато Марс е най-близо до Земята “, написа О’Донохю в Twitter.

Като цяло са нужни три минути и две секунди, с цел да се изпрати сигнал от Земята до Марс със светлинна скорост. Светлинните скорости на радиовълните, излъчващи се в космоса в анимацията на О’Донохю, са тъкмо метода, по който НАСА комуникира със своите роувъри на Марс. Но това може да се промени по времето, когато изстреля астронавтите за Червената планета.

Засега роувъри кацащи на марсианската повърхнина изпращат лъч радиосигнали достигащи до галактически транспортен съд, който обикаля към Марс, които по-късно предават радиовълните до Земята. Тук на Земята световна система от радио антени, наречена Deep Space Network (DSN), улавя сигналите.

Ако контролиращите дадена задача желаят да изпратят команда до робот на Марс, сигналът следва същия път: антената DSN го предава през космоса към корабът обикалящ към Марс, които по-късно го изпращат към роувъра на повърхността.

По този метод НАСА ще ръководи и най-новия си марсоход Perseverance, който започва през юли и сега е на път за Марс.
НАСА комуникира в космоса посредством тези радиовълни още откогато стартира да изстрелва хора през 50-те години.

Но организацията възнамерява да промени това и да премине към галактическа лазерна връзка, до момента в който изстреля първите си астронавти на Марс.

Въпреки че лазерите също се движат със скоростта на светлината, те могат да предават данни с 10 до 100 пъти по-голяма скорост от радиовълните, употребявайки надалеч по-малко съоръжение. НАСА пресмята, че ще са нужни девет седмици, с цел да се излъчи лазерна карта на Марс назад на Земята, до момента в който процесът ще отнеме девет години при сегашните радиокомуникации.

НАСА за първи път тества тази технология, когато излъчи лазерно изображение на Мона Лиза към спътник, обикалящ Луната през 2013 година През 2021 година тя би трябвало да пусне нов сателит, с цел да тества галактически лазерни връзки в орбитата на Земята.

Публикувано в Business Insider.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР