NASA и DARPA са избрали компанията за космически и отбранителни

...
NASA и DARPA са избрали компанията за космически и отбранителни
Коментари Харесай

По-бързо и по-далеч: Ядрено-термичен двигател приближава човека до Марс

NASA и DARPA са избрали компанията за галактически и отбранителни технологии Lockheed Martin да създаде галактически транспортен съд с нуклеарен ракетен мотор. Обявената през януари самодейност, в която BWX Technologies ще обезпечи реактора и горивото, е наречена Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO), а задачата на организациите е да показват технологията не по-късно от 2027 година предвид на бъдещи задачи до Марс, написа Engadget.    Ядрено-термичното задвижване (ЯТЗ) има няколко преимущества пред химическото. Първо, тo е два до пет пъти по-ефективнo, което разрешава на галактическите кораби да пътуват по-бързо и по-далеч с по-голяма маневреност. Освен това понижените потребности от гориво оставят повече място за предпазване на научно съоръжение и други неща от първа нужда. То също по този начин дава повече благоприятни условия за сюжети за спиране на полета, защото нуклеарните мотори улесняват смяната на траекторията за по-бързо от предстоящото връщане. Комбинацията от тези фактори трансформира ЯТЗ в идеалния способ за пътешестване до Марс.    " Тези по-мощни и по-ефективни ядрено-термични мотори могат да обезпечат по-кратко време за прекосяване сред дестинациите ", споделя Кърк Шиърман, вицепрезидент на акциите за проучване на Луната в Lockheed Martin. " Намаляването на времето за прекосяване е от жизненоважно значение за човешките задачи до Марс, с цел да се ограничи излагането на екипажа на радиация. "    

ЯЗР системата ще употребява нуклеарен реактор за бързо нагряване на водородното гориво до извънредно високи температури. Този газ се вкарва през дюзата на мотора, като основава двигателна сила на кораба. " Тази ядрено-топлинна двигателна система е проектирана да бъде извънредно безвредна и надеждна, като употребява гориво с високо наличие на нискообогатен уран за бързо нагряване на свръхстуден газ като течен водород ", изясняват от BWX. " Когато газът се нагрява, той се уголемява бързо и основава двигателна сила, с цел да придвижи галактическия транспортен съд по-ефективно от типичните мотори с химическо изгаряне. "  
За да потушат опасенията за радиоактивни течове в земната атмосфера, NASA и DARPA възнамеряват да не включват реактора, до момента в който корабът не доближи " безвредна нуклеарна орбита ", където възможни повреди биха се случили отвън зоната, в която биха засегнали Земята. Целта на организациите е до 2027 година да бъде направена проява на нуклеарен галактически транспортен съд, изстрелян от стандартна ракета, до момента в който доближи " уместно място над ниска околоземна орбита ".   

Ядрените реактори евентуално ще играят основна роля и в зареждането на бъдещите марсиански хабитати, като НАСА тества дребни и портативни версии на технологията още през 2018 г. 
Преди да послужи за изстрелването на първите хора към Марс, новаторският мотор може да откри приложение при доста по-кратки полети, защото галактическите кораби с нуклеарно задвижване могат да създадат по-ефективно и превозването на материали до Луната. " Един безвреден галактически транспортен съд с нуклеарен буксир за многократна приложимост би направил гражданска война в цилунарните интервенции ", споделя Шийрман. " Благодарение на по-голямата си скорост, маневреност и пъргавина нуклеарното топлинно задвижване има и доста приложения в региона на националната сигурност за силунарното пространство. "    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР