НАСА и частни компании като SpaceX са заети да планират

...
НАСА и частни компании като SpaceX са заети да планират
Коментари Харесай

НАСА намери лесно достъпна вода на Марс



НАСА и частни компании като SpaceX са заети да възнамеряват задачи на Марс, само че те имат единствено бегла концепция по какъв начин ще си обезпечат нужната вода. Сега обаче учените, употребявайки Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), откриха огромно количество H2O с елементарен достъп. Намерени са най-малко осем места, където ерозията на скалите разкрива пълен пласт с чист лед единствено шест фута под скалите. Това значи, че бъдещите задачи – с хора или роботи – по-лесно ще могат да си набират вода за пиянство и основаване на ракетно гориво.

Водата е била открита както в северната, по този начин и в южната част на Марс, на надморска височина сходна на тази в Южна Америка и Шотландия. Заради неналичието на кратери в районите учените имат вяра, че тези области са се формирали относително скоро.

Прочетете още: Алек Попов: Технологиите са проекция на човешкия разсъдък и човешките стремежи, само че крият рискови зависимости!

Находищата на вода са открити посредством замервания на цветовете с камерата High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) на MRO, а непорочност й е доказана посредством CRISM (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars). И преди е намиран лед по други места на Марс, само че до момента беше невероятно да се дефинира какъв брой дълбоки са залежите. Сега учените знаят, че са относително близо до повърхността и ще могат да бъдат достигнати елементарно. Друго изследване обаче демонстрира, че самата почва не съдържа задоволително вода, само че това може би няма да е толкоз огромен проблем, в случай че има огромни количества лед под повърхността.

Освен практическите преимущества откритието има и значима научна стойност. Ледът записва скорошната история на алената планета. Например, климатът на Марс е извънредно изменчив, защото, за разлика от Земята, наклонът на планетата се трансформира доста по-често. Учените са открили вариации в цвета на леда, което допуска, че той се е формирал по друг метод в другите моменти, според от наклона. При провеждането на задача в някое от тези залежи на вода, проучването на обособените пластове ще покаже една подробна история на марсианския климат.

Откритието е едно от най-вълнуващите, свързани с водата на Марс все още, само че то не е несъмнено доказателство, че огромни ледени блокове съществуват под повърхността на планетата. Освен това учените не могат да схванат дали във водата има огромни количества сол или по-лошото отровни перхлорати. Все отново това насочва учените къде да изпратят бъдещите задачи с роботи, които да доближат леда непосредствено и да дадат повече информация за предишното и сегашното на алената планета.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР