НАСА актуализира плана за своята лунна програма Артемида“, чиято първа

...
НАСА актуализира плана за своята лунна програма Артемида“, чиято първа
Коментари Харесай

НАСА обнови лунната си програма

НАСА актуализира проекта за своята лунна стратегия „ Артемида “, чиято първа фаза – „ Артемида 1 “, към този момент е планувана за 2021 година, а втората – „ Артемида 2 “, за 2023 година. Това разгласи на телефонен брифинг за публицисти шефът на НАСА Джеймс Брайдънстайн, осведоми Българска телеграфна агенция.

Самото кацане на Луната, което се смята за трети стадий от задачата „ Артемида 3 “, би трябвало да се случи, както беше планувано по-рано, през 2024 година.

„ Всички детайли, от които се нуждаем, с цел да кацнем сполучливо на Луната през 2024 година, са в развой на осъществяване и ние бързо вървим към постигането на тази цел “, означи Брайдънстайн.

„ Артемида 1 “ планува безпилотен полет на галактическия транспортен съд „ Орион “, инсталиран на ракета „ Ес Ел Ес “ (SLS – Space Launch System) към Луната и връщането му на Земята. Вторият стадий – „ Артемида 2 “, е пилотиран полет към естествения сателит на Земята.

Първият стадий от програмата беше плануван за края на 2020 година, а вторият - за 2022 година Заместник-директорът на НАСА Том Уитмайър обаче осведоми в средата на май, че началото на „ Артемида 1 “ ще бъде отсрочено за края на 2021-ва заради закъснения в основаването на ракетата-носител поради пандемията от новия ковид.

Необходимият бюджет за спазването на програмата е 28 милиарда $ за идващите пет години. От тях 16 милиарда ще са за спускаемия уред. Бюджетът за интервала 2021-2025 година би трябвало да бъде утвърден от Конгреса. Ако първите 3.2 милиарда $ бъдат гласувани до Коледа, НАСА ще е в график с задачата за кацане на Луната през 2024 година, увери Брайдънстайн.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР