Нарушителите на пътя ще могат да сключват споразумение с КАТ

...
Нарушителите на пътя ще могат да сключват споразумение с КАТ
Коментари Харесай

Внимание шофьори: Сключваме сделка с КАТ и плащаме по-малко

Нарушителите на пътя ще могат да подписват съглашение с КАТ при по-леки прегрешения и по този начин да заплащат доста по-малка санкция - не повече от 80% от минимума на наказването, оповестява " Телеграф ".

Възможността за кратко правосъдно произвеждане по административен ред е част от огромни промени на Закона за административните нарушавания и санкции, оповестени за публично разискване.

Освен че нарушителите могат да се спогаждат, в случай че в 14-дневен период от връчването на наказателното разпореждане платят непринудено санкция, ще се възплозват и от 20% отстъпка от цената й. Така в случай че водач мине 50 км/ч или повече над ограничаването в обитаемо място, вместо плануванаъа санкция от най-малко 700 лева, ще заплати единствено 80% от минимума.

Поощрението за нарушителите се вкарва като общо предписание в закона за да се увеличи събираемостта на санкциите и да се облекчат съдилищата, които в този момент са затлачени с каузи по Закон за административните нарушения и наказания, признават вносителите. В момента сходно подучване се ползва доста добре за електронните фишове, издавани по Закона за придвижване по пътищата, където бонусът е 30% при заплащане в 14 дневен период от връчването на фиша.

Аргументите на създателите са, че над 80% се е повишила събираемостта на имуществените наказания с използването на отстъпки за нарушителите. За първи път в закона ще се позволява опция за подписване на съглашение с наказващия орган. То ще може да се подписва при някои условия.

Няма да може да се реализира съглашение, в случай че в едногодишен период прегрешилият е наказа за същото действие, в случай че то съставлява закононарушение - да вземем за пример шофиране с над 1,2 промила алкохол.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР