Нарушителите на пътя, които не плащат глобите си, ще бъдат

...
Нарушителите на пътя, които не плащат глобите си, ще бъдат
Коментари Харесай

Важно за всички шофьори! Ако имате неплатени глоби вече сте застрашени от ЧСИ

Нарушителите на пътя, които не заплащат санкциите си, ще бъдат давани на частни правосъдни реализатори, а не както до в този момент на обществени, чиито такси са доста по-малки. Това излиза наяве от отчет на Камарата на частните правосъдни реализатори (КЧСИ).
В него се загатва, че е взето решение да употребява законовата опция и на различен орган по насилственото осъществяване да събира обществените вземания, с изключение на обществените реализатори при Национална агенция за приходите. Това щяло да усили събираемостта на санкциите, които дълго време се въртяха към 30-те % за година.
В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите на финансите и вътрешните работи ръководителят на КЧСИ Георги Дичев е стимулирал готовността на частните правосъдни реализатори да оказват помощ безплатно на Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите, поемайки събирането на най-тежките случаи на неплатени санкции от извършители. Идеята на Камарата на ЧСИ за усилване на предварителната защита по отношение на нарушителите на пътя не е нова.
Гилдията нееднократно е обръщала вниманието и на институциите, и на обществото, че законът дава опция на ЧСИ да събират обществени вземания на страната. Навременното осъществяване ще ускори предварителната защита. В писмото до членовете на държавното управление се показва, че в случай че при събирането на обществени отговорности от страна на обществени реализатори страната прави разноски, т.е. всички добросъвестни данъкоплатци още веднъж заплащат сметката на недобросъвестните длъжници, партньорството с ЧСИ няма да коства нищо на бюджета и разноските ще се покриват единствено от нарушителите, написа Монитор.
По време на извършена кръгла маса в Народното събрание още през 2017 година представители на Национална агенция за приходите оповестиха, че от общо 66,3 млн. лева несъбрани санкции за пътни нарушавания от началото на 2016 година до края на 2017 година - 34 млн. лв. са предадени за наложително осъществяване. Над 40 % от наложените санкции са за суми до 50 лева Принудителното събиране на глоба от 50 лева излиза на страната към 300 лева и лишава 3 години, в случай че се следват всички стадии на процедурата.
Междувременно в четвъртък шефът на Пътна полиция Росен Рапчев разгласи, че по време на акция "Скорост “ са били открити 37 хиляди извършители. Това е станало в рамките единствено на седмица. Като причина да заловят толкоз доста извършители той уточни, че разполагат с повече механически средства. Другата причина е човешкият фактор. Акцията ще продължава и занапред. Рапчев разясни, че санкциите ще се връчват на място. За предходната година връчените по този метод санкции са над 82 000. "През 2018 година сред 25% и 30% се е повишило заплащането на санкциите, което е сериозен растеж. Връчването е най-основният метод за влияние върху нарушителите. Повечето от тях са на юридически лица. Гражданинът може да заявява в 14-дневен период кой е действителният ползвател на автомобила през това време и би трябвало да се преиздаде електронният фиш “, изясни Росен Рапчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР