Нарушителите на карантина са новите терористи. След като за епидемията

...
Нарушителите на карантина са новите терористи. След като за епидемията
Коментари Харесай

Нарушителите на карантина като терористи и ще ни следи ли МВР безконтролно

Нарушителите на карантина са новите терористи. След като за епидемията се приказва като за война (и министър председателят Борисов употребява това сравнение), за вируса като " незабележим зложелател ", а ген. Венцислав Мутафчийски стартира да назовава умрелите от COVID-19 - " починали ", може би определението не звучи толкоз несвоевременно. То в действителност е и напълно директно след приемането на закона за изключителното състояние, съгласно който неспазващите " наложителна изолираност " ще могат да бъдат следени къде се намират през мобилните им телефони. Министерство на вътрешните работи ще получава тези данни неотложно както когато става дума за тероризъм без правосъдно позволение, а контролът ще е по-късно.

Мярката провокира неодобрение измежду oпoзициятa и съществени терзания измежду хората, че безотговорно ще бъдат следени, подслушвани и полицията ще знае къде, по кое време и с кого са общували през последните месеци. Лаконичните отговори и мнения на вътрешния министър не оказват помощ за изясняване на обстановката, а задоволително елементи по какъв начин тъкмо ще бъде прилаган този текст към момента липсват. Това подхранва и подозренията за злоупотреби с плануванаъа сякаш за избрани случаи опция.

В какви случаи ще се употребяват трафичните данни

Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние вкара нова опция за следене на хората, които би трябвало да са под карантина, само че са я нарушили (Още за карантината и наказванията - четете тук.)

Това стана с пpoмeни в Зaĸoнa зa eлeĸтpoннитe cъoбщeния, с които нa opгaни нa MBP бе обещано пpaвoто дa пoлyчaвaт тpaфични дaнни зa тези гpaждaни бeз cъдeбнo paзpeшeниe.

На въпроси на " Дневник " министърът на вътрешните работи Младен Маринов тази седмица обясни, че опцията е планувана само за определяне на клетка, към която се е " закачил " телефонът.

Това значи, че, в случай че законът се съблюдава на процедура, полицията ще има достъп до информация коя клетка употребява съответно мобилно устройство и ще може да локализира къде се намира това устройство. Полицията няма да има никакъв достъп до диалозите и тяхното наличие, а единствено до местоположението на телефона. Различните кафези на мобилните оператори са ситуирани на друго разстояние една от друга и не постоянно дават точна визия за местоположението, а по-скоро биха лимитирали периметъра. Освен това трафичните данни се отнасят за мобилното устройство, само че не и за търсения човек - телефонът може да бъде носен и от различен или да бъде оставен на несъмнено място.

Тези ограничавания не бяха коментирани. Както и както тъкмо ще се ползва текста. Ако хипотетично си представим, че служителите на реда ревизират подложен под карантина жител и той не е на дадения от него адрес, тогава те биха изискали данните от оператора. Възможно е посредством тях да открият къде се е намирал по това време или да издирят къде се намира, в случай че локализирането през трафичните данни е тъкмо. Възможно е да открият и че устройството се намира в клетка, която покрива посочения адрес и в случай че при повторна инспекция - той си е у дома - дали това ще се води нарушаване и по какъв начин ще се потвърждава. Как ще се действа по-късно със следенето на нарушителя, с изключение на налагането на глоба - също не е изяснено.

Кой ще желае достъп до данните

" Предвидено е процедурата да се ползва от стеснен кръг структури - Главна дирекция " Национална полиция ", Столичната дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции на полицията ", изясни министър Маринов. Това ограничаване би следвало да не разрешава и достъп на всеки един служител на реда до трафичните данни на всеки един жител.

По думите на министъра е планувано тази процедура да е за краен случай - когато има отвод да се ползва карантина или при положение на нарушение на карантината. Става дума за случаи на потвърдено заболели хора, които съзнателно не съблюдават обществената изолираност и по този метод заплашват живота и здравето на останалите, твърди той.

Мярката обаче е планувана за всички, сложени под карантина, а освен за болните от ковид.

Като още една гаранция против полицейски произвол се показва, че въпреки всичко полицията е задължена в период до 24 часа да уведоми съответния способен съд, който би трябвало да се произнесе дали има съображение да бъдат изискани тези трафични данни. Ако съдът откаже, полицията е длъжна да унищожи информацията, въпреки и откакто към този момент я е получила. Ако съдът се произнесе, че настояването е основателно, данните могат да бъдат употребявани като част от бъдещо дело за нарушение на наложителна карантина.

Отново хипотетично незабавното даване на данни, може да се употребява за достъп до избрана информация в границите на най-малко един ден според от уведомяването и отговора на съда т.е. да се изиска непозволено, да се получи и след това макар анулацията и заличаването й, тя ще е била употребена.

Има ли заплаха от безотговорно следене през мобилния телефон

С позволението за достъп до трафичните данни се появи и основателният въпрос има ли риск полицията безотговорно да следи всички хора, освен поставените под карантина, през мобилните телефони, които употребяват.

При нарушавания на закона и злоупотреби с пълномощия тези данни на процедура могат да бъдат изискани за всяко едно лице, без значение дали е под карантина или не. Причината е, че мобилните оператори нямат механизъм, по който да изискат доказателства от полицията, че предоставените данни ще се употребяват единствено в посочените случаи. Адвокат Велислав Величков от самодейност " Правосъдие за всеки " изрази терзания, че на процедура полицията към този момент може да следи всеки. Подобни опасения показаха и други правозащитни организации и адвокати.

 С промени в законодателството полицията получи правото да изисква трафични данни, с цел да следи дали се съблюдава наложителната карантина.
© Анелия Николова

С промени в законодателството полицията получи правото да изисква трафични данни, с цел да следи дали се съблюдава наложителната карантина.

" Няма заплаха от безотговорно следене. Промяната касае достъпа до трафични данни, които се отнасят единствено до локализиране на клетката, в която е мобилният телефон ", твърди министър Младен Маринов.

Прокуратурата е образувала до момента общо към 400 досъдебни производства или инспекции за случаи на нарушена карантина. Законът планува санкция от 5 хиляди лева за инфектирани с COVID-19 и техните контактни лица, които откажат да бъдат сложени под карантина за 14 дни (тя към този момент беше увеличена на 28 дни) или лекувани.

Поставените под карантина обаче се усилват непрестанно, при започване на тази седмица те бяха над 25 000.

Отделно съгласно новите промени в Наказателния кодекс нарушилите разпоредбите против разпространяването на COVID-19 бъдат ще бъдат наказвани със затвор до три години и санкция от 1000 лева до 10 хиляди лева В случай че разпоредбите се нарушават по време на зараза, пандемия, изключително състояние или обвързвано със смъртни случаи, наказването е още по-строго: отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лева

От Министерство на вътрешните работи не предоставиха информация дали и какъв брой пъти са поискали достъп до трафични данни за хора, които би трябвало да са под карантина . Остава провесен и въпросът дали полицията ще регистрира по някакъв метод, въпреки и в предстоящ интервал от време какъв брой такива претенции са направени, какъв брой са разрешени със правосъдно решение и какъв брой са отхвърлени. Съхранението на данните ще става по в този момент настоящата нормативна уредба, съгласно която те се пазят до 6 месеца.

От трите огромни мобилни оператора - А1, " Виваком " и " Теленор " не дадоха отговор на въпросите на " Дневник " по тематиката.

Проверка за карантина по ЕГН и още вероятни ограничения за следене

Междувременно министър Маринов изясни, че е построена и единна осведомителна система сред Регионалните здравни инспекции и Министерство на вътрешните работи и всеки един служител на реда може в действително време да направи информация по ЕГН и да разбере дали индивидът би трябвало да е под карантина. Според министъра спазването на карантината носи най-голяма успеваемост в битката с разпространяването на ковид.

Освен това напълно скоро софтуерни платформи може да стартират да наблюдават потвърдено инфектираните с ковид у нас, техните контактни лица и да плануват евентуалните носители на болестта, сложени пред карантина. За задачата ще бъдат употребявани най-много метаданните от мобилните телефони на хората, само че също по този начин и камерите, които имат алтернатива за лицево различаване, както и информация от интернет и най-много от обществените медии, написа в материал по тематиката " Капитал ". Изданието оповестява, че от израелската държавна отбранителна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. (RAFAEL) са оповестили, че са предложили на българското държавно управление облачната платформа за разбор на огромни масиви от данни Wisdom Stone, която по принцип е основана за отбранителни и разследващи цели, само че в този момент е приспособена за битка с разрастващата се в световен мащаб пандемия.

Подобен анонс направи и вицепремиерът Томислав Дончев, който изясни на 31 март, че ще има и система за жителите, в която могат да ревизират дали са били в контакт със инфектиран. " Хората биха могли посредством тази система да уведомят, че ще излизат за деня, да вземем за пример с приложение на мобилния телефон ", посочи Дончев.

Четете по-късно за израелската система в " Дневник ".

Още за карантината и наказванията - четете тук
Защо адвокати считат, че полицията може да следи всеки - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1447)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР