Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни

...
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни
Коментари Харесай

Какви са признаците на хормонален дисбаланс, за които трябва да внимаваме

Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко рискови от тези в сърдечно-съдовата да вземем за пример, тъй като водят до последици като диабет, намаляване на зрението и неплодородие.

В същото време признаците са извънредно неразбираеми – от навеждащи на напълно други заболявaния до незначителни, които се одобряват просто за козметичен недостатък. Затова в множеството случаи дамите търсят или неправилните експерти или въобще не обръщат внимание на измененията в организма си.

А това води до задълбочаване и затруднено лекуване на казуса. Важно е да знаем, кои признаци навеждат на хормонално нарушаване и да реагираме на време.

Обикновено свързваме хормоналният дисбаланс с работата на яйчниците, само че те не са нито единствените, нито най-важните ендокринни органи. Най-голямо въздействие върху здравето ни имат хипофизата и хипоталамуса.

Те са ситуирани в основният мозък и ръководят останалите органи от ендокринната система: щитовидната, надбъбречната жлеза и яйчниците. Ендокринен орган е и мастната тъкан, по тази причина както наднорменото тегло, по този начин и прекомерно ниските килограми нормално водят до хормонални нарушавания.

Признаци, на които би трябвало да обърнете внимание

Рязко намаляване при добър вкус.

Ако ядете и въпреки всичко отслабвате може това да прикрива нараснала функционалност на щитовидната жлеза. В този случай отслабването нормално е съпроводено и от други признаци, привидно незначителни, само че които навързват пъзела - неоснователно сърцетуптене, щедро изпотяване (хиперхидроза), нервност, неочаквани промени на настроението и нарушавания на съня.



Всички тези признаци може да ги отдадем и на ежедневният стрес, само че прогресирането на нарушаването не е по никакъв начин безобидно и постоянно води до неплодородие. В множеството случаи дамите си обръщат внимание едвам тогава, когато се появи типичният за това заболяване взор с изпъкнали и влажни очни ябълки.

Напълняване без смяна в метода на живот и хранене.

Необяснимото повишаване на килограми съпровожда доста ендокринни нарушавания. Ако е съпроводено със сухота на кожата, непрекъсната унесеност и отмалялост, рухване и трошливост на косата, то може да се допусна намаляване на функционалността на щитовидната жлеза.

 Thinkstock

Необичайно окосмяване по лицето и тялото съвсем постоянно свидетелства за нарушаване в работата на половите жлези. Този признак е сигнал, че в женското тяло се създава повече тестостерон от нужното, които от своя страна потиска овулацията, а от там води до неплодородие. Други признаци на този хормонален дисбаналс е мазната кожа и коса, акнето в зрелост, нередовната менструация.

Бързо намаляване на зрението може да се дължи на аденом (доброкачествен тумор) на хипофизата, изключително в случай че е съпроводено с настойчиво главоболие и приключване на секрет от млечните жлези, поради нарасналото произвеждане на хормона пролактин.

 Thinkstock

Кожният сърбеж е един от признаците на нараснала кръвна захар и може да бъде ранен симптом на диабет. Обикновено е най-силен в региона на гинеталиите, което кара дамите да се обръщат към гинеколог, което забавя откриването на казуса. Характерна е също непрекъснатата жадност, сухостта в устата, постоянно и щедро уриниране.

Признаците на ендокринно нарушаване нормално са неразбираеми и едва изявени, само че най-сигурният метод да отхвърлите и ли потвърдите подозренията си е като си извършите хормонални проучвания. Всяко отклоняване от нормите е мотив да посетите ендокринолог, които ще ви назначи спомагателни проучвания и уместно лекуване.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР