Нарушенията на режима на примирие на Асад в Идлиб, Северозападна

...
Нарушенията на режима на примирие на Асад в Идлиб, Северозападна
Коментари Харесай

Ердоган към Путин: Атаките в Идлиб са заплаха за националната сигурност на Турция

Нарушенията на режима на помирение на Асад в Идлиб , Северозападна Сирия, предизвикват " огромна филантропична рецесия ", съобщи турският президент пред съветския си сътрудник по телефона , оповестява " Хюриет ".

Според изказване на службата за връзка на турския президент Реджеп Ердоган и Владимир Путин са разискали последните развития във войните в Сирия и Либия .

По време на телефонния диалог Ердоган изяснява, че офанзивите в Идлиб (област, където се чака да работи преустановяване на огъня) вредят на напъните за намиране на решение на рецесията в Сирия и съставляват сериозна опасност за националната сигурност на Турция .

Турция и Русия се договориха предишния септември да трансфорат Идлиб в зона за деескалация , където актовете на експанзия са категорично неразрешени.

" Сирийският режим и неговите съдружници поредно нарушават изискванията на прекратяването на огъня, провеждайки чести офанзиви в зоната ", написа Хюриет.

Понастоящем в зоната за деескалация се намират 4 милиона цивилни , в това число стотици хиляди, разселени през последните години от силите на Асад от цялата страна, изтощена от война.

" Въпросите на руско-турското съдействие бяха разисквани в подтекста на стабилизиране на обстановката в зоната за деескалация в Идлиб. Беше реализирано единодушие за усилване на взаимните старания за унищожаване на терористичната опасност, произлизаща от този район , и обезпечаване на използването на меморандума от Сочи от 17 септември 2018 година ", изясняват в Кремъл, оповестява ТАСС.
 Сирийската войска обстрелва бдителен пункт на Турция
Сирийската войска обстрелва бдителен пункт на Турция

Турция не е дала жертви

В понеделник, Министерството на външните работи на Сирия разгласи, че турски бронетранспортьори са нарушили границата и са влезнали в град Саракиб.

Трима души бяха убити и 12 ранени при въздушни удари против турски боен ескорт , пренасящ муниции.

Сирийският президент Башар Асад прави оценка позитивното развиване на обстановката към Хан Шейхун.

Десетки хиляди души са избягали към границата с Турция , до момента в който сирийската войска разшири огромното нахлуване в последната огромна цитадела на опозицията в провинция Идлиб.

По-рано Путин изясни на Еманюел Макрон, че Москва поддържа нападенията на сирийската войска против " терористи " в северозападната провинция Идлиб.

Град Хан Шейхун от дълго време е гореща точка в гражданската война в Сирия. Там беше осъществена офанзива с химическо оръжие през 2017 година, за която специалисти на Организация на обединените нации упрекнаха Сирия . Инцидентът провокира ракетни удари от страна на Съединени американски щати .
 Сирийската войска отвори филантропичен кулоар за бежанци от Идлиб и Хама
Сирийската войска отвори филантропичен кулоар за бежанци от Идлиб и Хама

Армията напредва с яростни въздушни и сухопътни атаки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР