Нарушения във ВиК-Перник констатира Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Нарушения във ВиК-Перник констатира Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Нарушения във ВиК-Перник установи Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във ВИК-Перник след осъществена инспекция.

Това се споделя в писмо на комисията до омбудсмана на страната Диана Ковачева по отношение на наложения режим на водоподаване в Перник и няколко обитаеми места.

Омбудсманът изиска инспекция.

Става ясно, че ВиК-Перник непозволено е изпомпвало по-голям размер от язовир " Студена " за интервала януари-октомври 2019 година.

Притокът в язовира е 11 908 млн. куб. метра, а разходът за питейно-битово водоснабдяване 16 577 млн. куб. м вода.

Разрешеното от Министерство на околната среда и водите количество за този интервал е 15 500 млн. куб м вода.

Дружеството е употребило 1 млн, куб м. повече.

Припомняме, че по-рано депутати от коалиция " Българска социалистическа партия за България " изпратиха писмо до ръководителя Иван Иванов.

В него настояха комисията да ревизира качеството на предоставените услуги от ВиК - Перник. Причината е прелюдия от 18 ноември воден режим в община Перник, оповестиха от Българска социалистическа партия.

От левицата считат, че инспекцията би трябвало да откри по какъв начин е изпълнен заложения бизнес проект на сдружението.

Социалистите желаеха резултатите от инспекцията да бъдат предоставени и на Постоянно настоящата подкомисия за наблюдаване на активността на КЕВР къч Комисията по енергетика на Народно събрание.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

Според някогашния шеф на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир " Студена " е била източена голословно. Наличието на Водноелектрическа централа " Студена " значи, че водното сдружение има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за произвеждане на електрическа енергия, сподели той.

На 14 ноември Владимиров съобщи, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 година стартира воден режим в района. Той обгръща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим визира към 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички дейности. Според него продължаващото разхищаване на вода ще изчерпи и дребното останало количество от скъпия запас.

Днес - 20 ноември, откриха салмонела в язовир Долна Диканя, от където смятаха да снабдят перничани с вода. По-късно стана ясно и че водният режим в града ще продължи минимум четири месеца. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР