Нарушени са основни принципи и права в областта на защита

...
Нарушени са основни принципи и права в областта на защита
Коментари Харесай

НПО обясни защо искането на ДАНС за неограничен достъп до базите на МОН е неприемливо

Нарушени са съществени правила и права в региона на отбрана на персоналните данни. Това смята съдружие Асоциация " Общество и полезности " в свое мнение, което е изпратено до Министерския съвет.
Становището е по отношение на плана за Инструкция за достъпа на ДАНС до осведомителните фондове на Министерството на образованието и науката (МОН). Проектът планува ДАНС да има 24-часов достъп до тези бази данни, в случай, че в този момент за достъп е нужно правосъдно решение.
Един от главните правила на отбрана на персоналните данни, който съгласно сдружението е нарушен, е обработването на персонални данни да подхожда на задачата, за която се дават данните и единствено доколкото е належащо. Целта се дефинира авансово от админа на персонални данни. В Мотивите към Проекта за Инструкция на МОН се показва като цел ДАНС да прави " справочна активност " в осведомителните масиви на МОН. Това не е ясно дефинирана цел и надлежно – размерът на данни, до които се дава достъп на ДАНС, не може да бъде ясно дефиниран и на процедура е безграничен, се показва в мнението.
Друг главен принцип, който е нарушен съгласно Асоциацията, е даването на достъп за безграничен период до персоналните данни на безграничен кръг лица. Достъпът следва да се приключи с осъществяването на задачата, за която е даден. В плана срокът на достъп на ДАНС до персоналните данни, събрани от МОН, не може да бъде избран и стеснен за избран интервал от време, тъй като задачата е неопределена.
В мнението се показва и, че липсват редица условия по отношение на идентифицирането на чиновниците на ДАНС, по отношение на условията към същите планувани в други указания на ДАНС.
" Крайно тревожно е и, че на процедура няма да има ефикасен надзор върху този безграничен и неопределен достъп на ДАНС до осведомителните масиви на МОН, нито действителна опция да се търси отговорност при осъществени нарушавания на правата на децата и родителите – субекти на персоналните данни ”, показват от Асоциация общество и полезности.
Според асоциацията, освен това състояние е невероятно Комисията по отбрана на персоналните данни (КЗЛД) да управлява дейно какво се случва и надлежно да постанова наказания при нарушавания от ДАНС. И главната причина е, че с инструкцията се минава в полето на националната сигурност, а Регламента на Европейски Съюз (GDPR) за отбрана на персоналните данни там не може да се ползва.
Пълното мнение можете да видите ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР