Нарушената верига на доставки и карантинната обстановка на редица ключови

...
Нарушената верига на доставки и карантинната обстановка на редица ключови
Коментари Харесай

Първи прогнози - как заразата ще отекне на пазара на имоти

Нарушената верига на доставки и карантинната конюнктура на редица основни пазари ще се отрази негатимно на пазара на парцели световно. Това демонстрират първите оценки на фирмите в бранша. Другият значителен фактор е неяснотата какъв брой дълго ще продължи тази обстановка - прогнозите варират от няколко месеца до над година. Съответно все още е невероятно да се направи достоверна прогноза за времевите рамки на обособените етапи -забавяне, застой и след това възобновяване на пазара. В кратковременен проект сегашната обстановка ще се отрази отрицателно на бизнеса както в местен проект, по този начин и в подтекста на Европа и световния пазар. Това посачват, от " Кушман енд Уекфийлд " (Cushman & Wakefield), предсатвени в България от " Фортън " (Forton).

От там напомнят, че пазарът на парцели е функционалност както на общата икономическа картина, по този начин и на бизнеса на клиентите - купувачи, продавачи, наематели, вложители. За разлика от финансовите пазари обаче, той реагира на измененията с известно закъснение.

Компанията чака по-осезаемо отражение на актуалната обстановка върху имотния пазар през идващите тримесечия. Прогнозите в кратковременен проект включват

закъснение на интензивността на наематели и купувачи.

Заради чисто физическите ограничавания, които постановат управляващите и здравните органи, доста компании ще отсрочат проектите си за разгръщане, а в някои случаи ще предпочетат да разполагат с финансови буфери, с цел да си подсигуряват успокоение в по-трудните интервали, показват от компанията.

Очаква се растеж на свободните площи на офис пазара, което ще окаже напън върху наемните равнища както и отсрочване на завършването на нови офис планове, където е допустимо. Търговците се чака да забавят експанзията си и навлизането на нови пазари до нормализиране на ситуацията. Планираните

откривания на нови 5-звездни хотели в София тази пролет също ще бъдат отсрочени.

В сегмента на офисите, коуъркинг плановете ще бъдат съществено наранени, което ще ограничи растежа на площите, а може да докара и до отпадане на по-малки и финансово нестабилни участници от пазара, демонстрират прогнозата.

В средносрочен проект се чака да има

изцяло преструктуриране на обособени бизнеси,

което ще се отрази и върху пазара на парцели.

Тоталната цифровизация и виртуализация, която към този момент е реалност, ще подтиква още по-динамичното развиване на ИТ и аутсорсинг бизнеса, които са и главните играчи на офисния пазар в България, показва компанията. В същото време преструктурирането на някои бизнеси ще докара до освобождение на работна ръка, което ще има отрицателен резултат в кратковременен проект, само че в средносрочен ще бъде късмет за преквалификация. Това от своя страна ще докара до смяна в структурата на заетостта в стопанската система и не е изключено да се видят нови основни участници на имотния пазар.

Сегашната обстановка с блокирани производства и спрени доставки демонстрира, че е нужна диверсификация на мощности и метаморфоза по веригата на доставка. Това ще укрепи резултата от комерсиалните войни и ще подтикне редица компании да търсят различни местоположения и снабдители, с цел да подсигурят цикъла си на произвеждане при положение на затрудняване на ситуацията, сочи анализът. " Ще следим резултат, сходен на така наречен near shoring, който подтиква редица снабдители да влагат в мощности в Централна и Източна Европа през последните години ", показва компанията като обелязва, че е рано да се предвижда кои райони ще бъдат облагодетелствани в международен мащаб.

Настоящият интервал с лимитирано напредване ще даде спомагателен подтик на електронната търговия. Онлайн магазините и всички компании по веригата на доставка (куриерски, логистични и т.н.) ще стават все по-ключов фактор за търсенето на складови и логистични площи. По-ограниченото придвижване на артикули в световен проект ще даде късмет за възраждането на по-малки локални производства, показват от " Фортън ".

Сегментът на офис парцелите изглеждаше доста оптимистично при започване на годината

и би трябвало множеството пазари да устоят на къс, внезапен потрес и даже на спад в дълготраен проект. Това се споделя в разбор на " Колиърс интернешънъл " (Colliers international). В него се регистрира, че цените в към 60% от пазарите в района на Европа, Близкия Изток и Африка са били в интерес на наемодателите при започване на годината. За всички тях прогнозите са били за напредък преди рецесията с ковид.

Сред пазарите, които са повече в интерес на наемателите попада и София, което е по-характерно за Западна Европа. По данни на компанията в София свободните офис площи към средата на март са към 13%.

Тези упования обаче са били построени преди рецесията и почиват на данните за малко свободни площи и упованието да излязат на пазара нови офис площи. Сега за пазарите, в които цените са удобни за наемодателите, се чака изискванията да се запазят постоянни на фона на планувано икономическо възобновяване в края на 2020 и началото на 2021 година

За пазарите, където обстановката е в интерес на наемателите, и за някои, които са неутрални по този индикатор, евентуално ще има опция за предоговаряне на изискванията по наема.

Експертите на компанията чакат също

да се ускори търсенето на офиси в съвременни здания,

с дребен въглероден отпечатък, с качествени системи за вентилация, с положителни условия за работа, лесни за хигиенизиране и прочие пространства. В същото време показват, че най-вероятно рецесията ще се отрази отрицателно на практиката да се подписват предварителни контракти с наематели за здания, които още не са пуснати в употреба. Причината за това са нарушаванията във веригите за доставки, измежду които и на строителни материали.

От друга страна от позиция на работните пространства, евентуално доста компании

ще премислят концепциите си за интеграция,

при която всички чиновници се събират дружно, поради потребността от еластичност във връзка с работното място и ще се насочат по-скоро към децентрализация. И то освен поради планирането на този развой поради болестта. Децентрализация на работните площи ще даде опция за по-бързо възобновяване и по-малки загуби за бизнеса.

Експертите на " Колиърс " чакат, че по-големи проблеми може да има на пазарите, където множеството наематели на офиси са дребните и междинните компании както и стартъпите, защото за тях се чака резултатът от рецесията да е по-голям макар премисляните държавни ограничения в тяхна отбрана.

Наемодателите, които не съумеят да убедят клиентите си, че пространствата, които отдават, са сигурни от здравна позиция, може също да останат без клиенти, предвиждат специалистите.

Производството и веригите на доставките, свързани с Китай, са прекратени. Има към този момент и случаи на компании, които напълно разчитат на доставки от Китай и не са в положение да продължат да създават. Те се пробват да си понижат наемите. В същото време няколко огромни покупко-продажби в разнообразни пазари са поставени в режим " изчакване " до момента в който се види по какъв начин ще се развие обстановката.

В същото време има повишено търсене на индустриални площи от вериги за храни и производства, свързани с фармацевтичния бизнес. Нуждите на дистрибуторите също растта и се омаква те да движат растежа в наемането на индустриални площи.

В Европа най-силно обиден е автомобилният бранш и целият клъстър към него тъй че се чака производството като данни за целия контитент през идващите месеци да се свие като цяло.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (903)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР