Народното събрание започва от днес, 3 април, да гледа извънредно

...
Народното събрание започва от днес, 3 април, да гледа извънредно
Коментари Харесай

Готвят се нови промени в Закона за извънредното положение, една е смущаваща

Народното заседание стартира от през днешния ден, 3 април, да гледа изключително поради ковид цели три значими законопроекта – за актуализация на държавния бюджет, за промени в Закона за изключителното състояние и в Закона за енергетиката.
Акцент сигурно е актуализацията на бюджета, само че и в Закона за изключителното състояние има забавни оферти. Там усещане прави параграф 12, с който през преходни и заключителни разпореждания се оферират промени в Закона за държавната благосъстоятелност. Дава се правото на здравния министър еднолично да дава здравна и лабораторна инсталация, както и персонални защитни средства. Това сигурно е причина за корист – по този начин, както всяко еднолично решение без правосъден надзор.
Предлага се и държавните и локалните органи и комисии да организират съвещанията си отдалечено, при съблюдаване на съществуващите правила за кворум. До анулацията на изключителното състояние се дава опция и откритите правосъдни съвещания, както и съвещанията на Комисията за защита на конкуренцията, да да се организират от разстояние, като се обезпечава директно и виртуално присъединяване на всички участници.
Друга значима смяна е, че може да се дефинира нов административен период, в случай че има уважителни аргументи – наложителна карантина, хоспитализация, неявяване от България поради рестриктивните мерки на изключителното състояние. Това касае главно публичните поръчки.
Освен това, се предлага тази година да няма правосъдна почивка. За да може да се навакса работата съдилищата ще работят през лятото. Обичайно те излизаха в отмора от 15 юли до 1 септември, като се поддържат единствено дежурни съдии, които преглеждат наказателните каузи и ограниченията за неотклонение.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 3 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР