Народното събрание задължи Министерския съвет, в координация с Българската народна

...
Народното събрание задължи Министерския съвет, в координация с Българската народна
Коментари Харесай

НС задължи МС, в координация с БНБ, да ускори консултациите и преговорите с европейските институции за приемане на еврото от 1 януари 2024 г.

Народното заседание задължи Министерския съвет, в съгласуваност с Българската национална банка (БНБ), да форсира консултациите и договарянията с европейските институции, държавите-членки, чиято парична единица е еврото и страните, участващи в Механизма за обменните курсове (Exchange Rate Mechanism II), с оглед приемане на еврото с целева дата 1 януари 2024 година

Проекта за решение, импортиран от народни представители от ГЕРБ-СДС, поддържаха 157 народни представители, 28 бяха „ срещу “, а 23 „ въздържал се “.

Министерският съвет, в съгласуваност с Българска народна банка и другите виновни институции, да форсира процеса на техническа подготовка за приемане на еврото според Националния проект за въвеждане на еврото в Република България, признат от Министерския съвет на 27 май 2022 година, одобри Народното събрание. В решението се показва, че България приема еврото при опазване на формалния валутен курс на лв. към еврото, еднакъв на централния курс от 1,95583 лв. за 1 евро.

Преди това Народното събрание изслуша шефа на Българската национална банка Димитър Радев и Управителния съвет на банката за готовността на Република България за участие в еврозоната. Искането беше импортирано от народни представители от „ Българска социалистическа партия за България “.

Политическото решение за еврозоната ще има своята цена и тя няма да е дребна, съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Той прикани народните представители да се концентрират върху разрешаването на политическата рецесия и да бъде даден отговор на висящите въпроси с директно отношение към разискваната тематика, а точно – ще имаме ли постоянно държавно управление и по кое време, дейно работещ парламент в положение да одобри големия брой законодателни актове, нужни за присъединението към еврозоната, ще имаме ли бюджет, макроикономическа прогноза и средносрочна фискална стратегия и с какви параметри.

По-рано Народното събрание избра управленията и съставите на 20 от 25-те непрекъснати парламентарни комисии.

За ръководител на Комисията по бюджет и финанси беше определен Петър Чобанов (ДПС), по икономическа политика и нововъведения – Мартин Димитров („ Демократична България “), по енергетика – Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), по районна политика, благоустройство и локално самоуправление – Коста Стоянов („ Възраждане “), по външна политика – Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС), по въпросите на Европейския съюз – Деница Симеонова („ Продължаваме промяната “), по защита – Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред ще бъде ръководена от Хамид Хамид (ДПС), за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия – – Даниел Митов (ГЕРБ-СДС), по труда, обществената и демографската политика – Георги Гьоков (БСП за България), по образованието и науката – Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС), по опазването на здравето – Антон Тонев (ГЕРБ-СДС), по околната среда и водите – Станислав Анастасов (ДПС), по транспрт и известия – Георги Свиленски („ Българска социалистическа партия за България “), по електронно ръководство и осведомителни технологии – Калина Константинова („ Продължаваме промяната “), по културата и медиите – Иван Ченчев („ Българска социалистическа партия за България “), за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество – Анна Александрова (ГЕРБ-СДС), по политиките за българите отвън страната – Костадин Костадинов („ Възраждане “), по предварителна защита и противопоставяне на корупцията – Стефан Янев („ Български напредък “) и по туризъм – Цончо Ганев („ Възраждане “).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР