Народното събрание възложи на здравния министър до 1 април да

...
Народното събрание възложи на здравния министър до 1 април да
Коментари Харесай

НС иска от Ананиев план за действие и присъединяване към Евротрансплант

Народното заседание разпореди на здравния министър до 1 април да даде проект за деяние с съответни задания, с който България да стане член на Евротрансплант. Това стана по време на чуването на здравния министър Кирил Ананиев за трансплатанционната политика .

В причините си Ананиев съобщи, че главната цел на държавното управление е при започване на 2021 година в България да може да се организира първата белодробна трансплантация .

В идващите три години ще бъдат подхванати дейности за създаване на организационни структури в България за даване на белодробни трансплантационни действия, увери Ананиев.

Приложим за България е испанският модел на болничната организация при трансплантациите, тъй като не изисква огромен спомагателен финансов запас, разясни здравният министър и добави, че във всяко лечебно заведение с поделение Клиника по интензивно лекуване има координатори по донорство .
 Екипи от Турция идват у нас при донорска обстановка за белодробни трансплантации
Екипи от Турция идват у нас при донорска обстановка за белодробни трансплантации

Предстои да се реализира връзка и с трансплантолози от Хановер

По думите му тези експерти владеят основите на реанимационното лекуване и от голяма изгода е опитът им в връзка с околните на пациентите с живото застрашаващи болести, съобщи Ананиев.

Той уточни, че е належащо да се разработят политики, които да предизвикват лечебните заведения да се ангажират интензивно в донорството на органи .

Здравният министър посочи, че измежду стратегическите цели за модернизиране на системата за трансплантациите са в дейностите на политиката по донорство да бъдат включени всички огромни лечебни заведения .

Ананиев бе безапелационен, че българските медицински експерти се чака преминат в образование в отделението по гръдна хирургия във Виенската многопрофилна болница за придобиване на съществени знания по белодробна трансплантация и асимилиране на всички нужни тактически умения за трансплантация на бял дроб .
 Ясни правила за болница
Ясни правила за болница " Лозенец " чака Горанов

Иска резистентен модел на финансиране на лечебното заведение

" През 2018 година броят на трансплантираните пациенти в България са 42 души ", регистрира здравният министър Кирил Ананиев по време на чуването си.

От трансплантираните 42 пациенти, са извършени 25 бъбречни трансплантации, 4 сърдечни трансплантации и 13 чернодробни трансплантации .

През 2018 в УМБАЛ " Александровска " са извършени 16 бъбречни трансплантация, в УМБАЛ " Св. Екатерина " 4 сърдечни трансплантации.

В университетска болница " Лозенец " са изпълнени 9 бъбречни и 7 чернодробни трансплантации .

Във ВМА са осъществени 6 на брой чернодробни трансплантации .
 Зелена светлина за български лекари да се образоват за трансплантации
Зелена светлина за български лекари да се образоват за трансплантации

Договорът с Евротрансплант не беше преустановен, само че не беше възобновен, изясни проф. Клепетко

Основните усложнения при трансплантацията на органи се дължат на техния дефицит както в България, по този начин и в международен мащаб, уточни Ананиев.

Според него една от главните аргументи за незадоволителния брой органи е неналичието на цялостна информация при околните на пациентите в мозъчна гибел, които могат да дават единодушието си за донорство.

Ананиев показа и данни на Изпълнителната организация по трансплантации към 2 януари 2019 година, съгласно която броят на нуждаещите се в България от трансплантации на бъбрек са 1039 пациенти , на черен дроб - 47 пациенти, на сърце - 447 пациенти и на бял дроб -15 пациенти.
 Левицата инициира спор за трансплантациите в Народното събрание
Левицата инициира спор за трансплантациите в Народното събрание

Иска разбор от Министерството на здравеопазването

Припомняме, сериозно се оказа непродължаването на контракта с болничното заведение във Виена за трансплантиране на белодробно заболели. Пациенти проведоха няколко пъти митинги пред Министерство на здравеопазването, само че и до този миг никой не е поел отговорност за преустановяване на практиката . Протестите доведоха само до оставката на дългогодишния началник на Агенцията Марияна Симеонова.

Миналата седмица в границите на визитата на австрийски проф. Валтер Клепетко у нас бе подписано съглашение за образование и подготовка в региона на белодробната трансплантация на български експерти.

През 2018 година в страната ни са били осъществени 42 органни трансплантации , а миналата година те са били едвам 19. Изискването за член на Евротрансплант е те да бъдат най-малко 70 .

Междувременно министър Ананиев изиска публично поддръжка и мнение от Българската православна черква и от други вероизповедания у нас, с което да се поддържа публичната настройка за донорство. Като мярка в поддръжка на донорството, тъй че да можем да станем членове на Евротрансплант, също по този начин от Министерство на здравеопазването оповестиха основаването на указател на чакащите за трансплантация.
 Над 1000 българи чакат за трансплантация
Над 1000 българи чакат за трансплантация

Хората би трябвало да заявяват и единодушието си за донорство, твърди доктор Сибила Маринова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР