Народното събрание възложи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството

...
Народното събрание възложи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

Парламентът възложи на МРРБ да подготви нов закон за ВиК

Народното заседание разпореди на Министерството на районното развиване и благоустройството до 15 май 2020 година да приготви и да разгласи за публично разискване план на закон за ВиК. След разискванията за водната рецесия в страната, депутатите задължиха министъра да осведоми Народното събрание два пъти годишно - през юни и декември - за напредъка по осъществяване на Стратегията за развиване на ВиК бранша.

Дебатите бяха инициирани от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ и в тях взе участие министърът на районното развиване Петя Аврамова.

Заедно с настояването за разисквания от Българска социалистическа партия внесоха и план на решение. От опозицията предлагаха законът да бъде импортиран в Народното събрание в период до 30 април 2020 година, както и в период до 30 септември 2020 година министърът да предложи на Министерския съвет и актуализация на Стратегията за развиване на ВиК бранша.

По предложение на ГЕРБ планът на решение на социалистите обаче претърпя редакция. От ГЕРБ предложиха вместо до края на април 2020 година до 15 май 2020 година министърът да приготви и да разгласи за публично разискване плана на Закон за ВиК. Също по този начин министърът на районното развиване ще би трябвало да осведоми два пъти годишно през юни и декември Народното събрание за напредъка по осъществяването на проекта за деяние по осъществяване на ограниченията по тактиката за развиването на ВиК за интервала 2014 и 2023 година и при нужда да предложи на Министерски съвет актуализация на тактиката.

В коридорите на Народното събрание министър Петя Аврамова увери, че цената на водата ще остане обществено търпима и през новата година, макар водната рецесия в разнообразни общини на страната. Тя разгласи, че страната ще търси спомагателни средства за компенсиране на ВиК-сектора.

„ В новия закон за ВиК ще бъде заложено, че цената на водата ще бъде в обществено търпимите граници. Ще търсим други регулаторни механизми, които да подкрепят съществуването и естествената работа на ВиК-дружествата “, изясни Аврамова.

По време на дебатите от Българска социалистическа партия желаеха въвеждане на водни помощи за обществено слабите, а ГЕРБ разгласи, че ще ги поддържа с внасяне на публицистични ремонти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР