Народното събрание възложи на министъра на енергетиката до 30 юни

...
Народното събрание възложи на министъра на енергетиката до 30 юни
Коментари Харесай

Енергийният министър до юли трябва да каже вариантите за АЕЦ Белене

Народното събрание разпореди на министъра на енергетиката до 30 юни 2018 година да внесе в Народното събрание съответни оферти, свързани с опциите за реализация на активите по плана за създаване на АЕЦ " Белене ". Дотогава би трябвало да е ясно и по какъв начин ще стане отделянето на активите и пасивите на плана в обособена компания. Това реши Народното събрание в петък с поддръжката на 137 депутати. Нямаше " срещу " и " въздържали се ".

Разискването за бъдещето на нуклеарната енергетика в България беше поискано от левицата и на него бе планувано чуване на енергийния министър, само че подалата оставка и оказала се в отпуска Теменужка Петкова не пристигна. Това провокира недоволството на социалистите и се наложи Петкова да прекъсне отпуската си и да се яви в Народното събрание.

В рамките на траялата към час полемика Българска социалистическа партия изиска до един месец да им бъде показан проект за деяние по потреблението на доставеното към този момент нуклеарно съоръжение за спрения през 2012 година план, в който все още са вложени 3 милиарда лева от страна на НЕК и държавния бюджет. В последна сметка обаче бе решено на енергийния министър де се даде време до 30 юни да внесе желаните разновидности за деяние.

Дали това ще бъде Теменужка Петкова следва да се види, защото тя подаде оставка поради познанството си новата собственичка на активите на ЧЕЗ. Макар отдръпването й да бе поискано от премиера Бойко Борисов и да бе признато от него, министерската оставка се гласоподава от Народното събрание и всички значи все още са, че тя няма да бъде призната. Борисов към този момент разгласи, че тримата водачи на съдружния сътрудник " Обединени патриоти " са срещу оставката на Петкова.

Днешното решение не изключва нито една алтернатива за държавното управление - както строителството на централата, по този начин и възможното създаване на Седми блок на АЕЦ " Козлодуй " или продажбата на оборудването на " Белене ", разяснява след полемиката депутатът от ГЕРБ и началник на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. Той изясни, че е нужна пътна карта с разнообразни разновидности.

По думите на Петкова пред публицисти в Народното събрание към АЕЦ " Белене " има доста сериозен и действителен интерес. Тя напомни, че преди дни по време на Икономическия конгрес в Лондон министър председателят Бойко Борисов предложи на прилежащите ни страни АЕЦ " Белене " да се построи като балкански план и да се търси европейско финансиране за градежа. Ще стартират диалози със съседите ни от Балканите, сподели Петкова.

" Проектът може да стане добър при избрани параметри ", добави тя и з апореден път означи, че задачата е планът да се осъществя на пазарен принцип.

" Днешният консенсус в пленарна зала е добър знак, тъй като става дума за план, който е доста сериозен. Касае генерации напред, каквото и решение да се вземе, то ще има отражение и ще касае децата, внуците и правнуците ни “, счита Петкова. Тя изрази вяра днешната стъпка на депутатите да е положително начало за нуклеарния план (който сега е спрян за повторно от 30 години).

Разискването бе по самодейност на депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, съгласно който развиването на нуклеарната енергетика е безалтернативно. Той също като Българска академия на науките счита, че най-лошият сюжет за вложените в плана средства е нищо да не се прави, припомняйки един от изводите в направения от Българска академия на науките отчет за АЕЦ " Белене ", който е мощно оспорван от редица енергийни и стопански специалисти.

Нужно е " отпушване " на процеса по решение на проблема " Белене ", забатачен доста години, довел до това да имаме съоръжение и площадка без изясненост какво да се прави отсега нататък, сподели Ерменков. По думите му страната заслужа съвременна енергетика и общо решение, което да разреши този план да бъде осъществен.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи обаче упрекна ГЕРБ, че партията, която спря плана, е трансформирала позицията си. " Поради разнообразни политически игрички през днешния ден преглеждаме отново тази тематика отвън дневния ред и не сме с пулса на времето ", сподели той.

Делян Добрев обаче му отвърна, че в ГЕРБ постоянно са били поредни по проблема.

" Нито при стартирането на плана, нито при прекъсването му през 2012 година, нито от през днешния ден, този план е по силите на страната сама да го извърши ", сподели някогашният министър на стопанската система и енергетиката, по чието време бе замразен нуклеарният градеж

Аталай означи, че страната се нуждае от енергийна тактика, в която да бъде обрисувано дефинитивно по какъв начин ще се развива браншът. Движение за права и свободи са загрижени за цялостното развиване на енергетиката, сподели той.

Павел Шопов от " Атака " разяснява, че решението за прекъсването на плана е било несуверенно взето от Народно събрание. По думите му, настоящето решение към този момент е суверенно взето от партиите на България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР