Народното събрание утвърди Доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол

...
Народното събрание утвърди Доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол
Коментари Харесай

Парламентът утвърди Доклад за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната

Народното заседание утвърди Доклад на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване към министъра на стопанската система за 2018 година Целта на отчета е да показа подробна информация, обвързвана с политиката на България в региона на експортния надзор на артикули, свързани с защитата (ПСО) и на изделията и технологиите с двойна приложимост (ИТДУ).

В отчета се показва, че по първото главно направление, артикули, свързани с защитата (ПСО), през 2018 година Междуведомствената комисия е издала общо 887 позволения. Общата стойност на издадените позволения е за 1, 44 милиарда евро, като най-голяма част от осъществения експорт е за Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, Съединени американски щати Турция и Алжир.

През 2018 година е осъществен експорт и трансфер на ПСО от територията на Република България на обща стойност 766 млн. евро, сочат данните от отчета. Издадени са 363 разрешения/удостоверения за импорт и трансфер за територията на страната на ПСО на обща стойност 412 млн. евро от Сърбия, Германия и Съединени американски щати. Общата стойност на осъществения импорт и трансфер на територията на страната е 177 млн.евро, като най-голяма част от осъществения импорт и трансфер е от Сърбия, Румъния и Словакия, регистрират от Междуведомствената комисия.

Седем министри на парламентарен надзор през днешния ден

По второто главно направление, произведения и технологии с двойна приложимост, се показва, че министърът на стопанската система е издал 8 удостоверения за регистрация на експорт и трансфер на произведения и технологии с двойна приложимост и едно уверение за право за осъществяване на брокерска активност с тях, за което се поддържа обществен указател.

През 2018 година в границите на тази група произведения е осъществен експорт и трансфер на обща стойност над 7,3 млн. евро, се показва в отчета, като в тази стойност е включен осъществения експорт и по издадени от 2017 година позволения за експорт в това направление.

През 2018 година са издадени 27 самостоятелни позволения за експорт на обща стойност 23,8 млн.евро, като по 12 от тях няма осъществен експорт. Общата стойност на осъществения експорт по самостоятелни позволения е над 6,4 млн. евро. През 2018 година е издадено и едно позволение за създаване на сондаж в икономическа зона на България в Черно море, сочат данните на Междуведомствената комисия. Оттам регистрират, че през миналата година е издадено едно самостоятелно позволение за трансфер на произведения и технологии с двойна приложимост на стойност 1 млн. евро. Стойността на осъществения трансфер на произведения и технологии с двойна приложимост е близо 900 хиляди евро. В отчета се показва, че са издадени 72 удостоверения за импорт на произведения и технологии с двойна приложимост на стойност близо 75 млн. евро, като общата стойност на осъществения импорт е над 112 млн. евро (в това число и по 6 удостоверения за импорт, издадени през 2017 г.)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР