Народното събрание удължи с четири години срока за получаване на

...
Народното събрание удължи с четири години срока за получаване на
Коментари Харесай

Заради специализация пациенти остават без лични лекари

Народното заседание удължи с четири години периода за приемане на компетентност "Обща медицина " за общопрактикуващи лекари. Причината за това е, че 658 практики за самостоятелна първична здравна помощ и към 103 лекари в групови практики не са съумели да придобият тази компетентност.

Смятам, че това решение на Народното събрание да удължи с 4 години периода единствено демонстрира до каква степен в България не доближават общопрактикуващите лекари. Това съобщи в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия доктор Николай Брънзов от Асоциацията на общопрактикуващите лекари в България.

,,Държавата би трябвало да стартира да организира смислена политика. Защото нашата междинна възраст е много напреднала, тъй че надали картинката след 5 години ще е по-различна. А тази специализация е значима, тъй като лекарската специалност постоянно изисква рационализиране. В момента по-възрастните сътрудници употребяват практики, които не са настоящи от към 15 години'', обясни доктор Брънзов и добави, че в Европа всеки един персонален доктор би трябвало да издържи сходни модули.

,,България е оголена от общопрактикуващи лекари, те са в действителност доста малко, като 25% от тях са в пенсионна възраст. А и в последна сметка България не е единствено София'', приключи доктор Брънзов
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР