Народното събрание удължи с четири години срока за получаване на

...
Народното събрание удължи с четири години срока за получаване на
Коментари Харесай

Дариткова: Когато говорим за реформа в здравеопазването, трябва да търсим максимален консенсус


Народното събрание удължи с четири години периода за приемане на компетентност „ Обща медицина “ за общопрактикуващи лекари. Причината за това е, че 658 практики за самостоятелна първична здравна помощ и към 103 лекари в групови практики не са съумели да придобият тази компетентност. Това сподели по време на среща с лекарското съсловие в Сливен ръководителят на Парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание доктор Даниела Дариткова. „ Важно е да осигурим достъп на пациентите до първична помощ. По-голямата част от тези лекари имат дълготраен стаж и се употребяват с доверието на пациентите си. Това ни даде съображение да удължим периода. В последните години имаме недостиг на общопрактикуващи лекари. И това е голям проблем на здравната ни система “, изясни доктор Дариткова. Според ръководителя на здравната комисия би трябвало се търсят гъвкави благоприятни условия за специализация на общопрактикуващите лекари. „ Това е належащо, тъй като сега програмата изисква наличие в базата за образование за избран интервал от време. Затова, в случай че не се реализира опция за отдалечено образование, още веднъж ще имаме усложнение. Убедена съм, че в случай че имаха опция за придобиване на компетентност, множеството сътрудници ще решат да се образоват “, сподели още доктор Дариткова.

С гласуваните промени в Закона за лечебните заведения се даде опция приходите от наеми да се употребяват от лечебните заведения с общинско и държавно присъединяване. Стартиралите договаряния за нови цени на клиничните пътеки в региона на педиатрията, майчиното здраве и пулмологията ще доведат до по-добра грижа за пациентите и по-добро положение на лечебните заведения.
В идващите две години се чака да завърши планът за модернизацията на незабавната помощ. Стартирала е процедурата за закупуване на коли за спешна помощ, следва да стартират процедурите за строителство, ремонт и съоръжение с техника на центровете.
Работи се и по плана за електронно опазване на здравето. Дейностите са на разнообразни стадии на осъществяване, поради публичните поръчки има закъснение, само че упованията на доктор Дариткова са този план да завърши до края на мандата на държавното управление през 2021 година. „ Когато приказваме за промяна в опазването на здравето би трябвало да търсим оптимален консенсус и да се заобикаля политизиране и приложимост с политически цели, тъй като това не води до устойчиви промени в бранш „ Здравеопазване “. Важно е да има разговор сред всички заинтригувани страни в бранша, с цел да се реализира единодушие. Продължава и диалогът за рационализиране на здравноосигурителния модел в страната “, сподели още ръководителят на здравната комисия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР