Народното събрание ще заседава извънредно, за да прокара окончателно промените

...
Народното събрание ще заседава извънредно, за да прокара окончателно промените
Коментари Харесай

Парламентът ще гласува промени по процедурата за избор на служебен премиер

Народното събрание ще заседава изключително, с цел да прокара дефинитивно измененията в три закона, с които да се разреши шефът или подуправителите на Българската национална банка, омбудсманът или заместникът му, ръководителят на Сметната палата или неговите заместници да могат да бъдат назначавани за служебни министър председатели. 

Промените са нужни, с цел да се извърши процедурата по желание на длъжностен министър-председател, заложена с новите промени в Конституцията.
Промените в закона за Българска народна банка, с които в преходни и заключителни разпореждания се трансформират и законите за Омбудсмана и за Сметната палата, бяха импортирани в петък от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи в незабавен порядък и гласувани на първо четене в пленарната зала от евроатлантическото болшинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. 

Непосредствено преди изключителното съвещание на Народното събрание през днешния ден измененията в закона за Българска народна банка влизат на второ четене в правната комисия. С тях се отстранява възбраната шефът или подуправителите на Българската национална банка, омбудсманът или заместникът му, ръководителят на Сметната палата или неговите заместници, да не могат да поемат други постове, с изключение на написаните в закона. С промените, ако някой от тях бъде назначен за длъжностен министър председател, ще има опция да употребява неплатен отпуск за интервала, в който извършва новите финкции. 

В претекстовете е записано, че следва ръководителите на Централната банка да могат да правят и друга активност, с изключение на преподавателска или да членуват в сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване, единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. След освобождението им те ще могат да продължат мандата си, за който са определени. 

Днес се чака изменията дефинитивно да бъдат прокарани, с цел да се извърши процедурата от президента, който уточни за длъжностен министър председател ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев. Той към този момент получи от президента досието с мандат за сформиране на служебно държавно управление. 

Крайният период за връщане на изпълнен мандат със състав на длъжностен кабинет е събота, 6 април.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР