"Народното събрание ще продължи да следи и да настоява за

...
"Народното събрание ще продължи да следи и да настоява за
Коментари Харесай

Народното събрание ще продължи да настоява за начало на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС

"Народното заседание ще продължи да следи и да упорства за по-активна работа и начало на договарянията за участие на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз през идната година ". Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин при откриването на спор на тематика „ Западните Балкани – ясна пътна карта за бъдещето “. Форумът беше проведен от Европейския стопански и обществен комитет.

По думите му фокусът на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз върху разширението със страните от Западните Балкани не беше с шестмесечен период, а остава и отсега нататък основен приоритет за България. "Страните от района принадлежат към европейското семейство и България поддържа техните старания по този път ", съобщи Вигенин и добави, че това е геостратегическа инвестиция в постоянна, мощна, сигурна и обединена Европа, основана на общи полезности и споделени ползи.

Той уточни, че Европейски Съюз е главен търговски сътрудник на Западните Балкани със 72 % от износа и 58 %от вноса. Заместник-председателят на Народното събрание акцентира, че политиката за разширение е движеща мощ на промените и инструмент за гарантиране на дълготраен мир, сигурност и разцвет на района. "Съжаляваме, че през октомври не беше допустимо вземането на решение за начало на договарянията за присъединение на Албания и Република Северна Македония ", сподели Кристиан Вигенин. Той уточни, че България поддържа мощно европейското бъдеще на Република Северна Македония и Албания, само че означи, че българската поддръжка не е безусловна.

"Настояваме, че поддържането на добросъседски връзки е измежду водещите критерии и ще продължим да следим от близко използването на контракта за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония ", сподели Вигенин. По думите му има прочут блокаж и от страна на Република Северна Македония е поискано краткотрайно прекратяване на работата на комисията, основана с този контракт, а напредъкът по другите детайли също не е огромен.

"Надяваме се този развой да бъде отприщен след изборите в Република Северна Македония ", добави заместник-председателят на Народното събрание.

"Като ръководител на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове съм благополучен, че Народното събрание е хазаин на полемиката „ Западните Балкани – ясна пътна карта за бъдещето “ ", сподели от своя страна зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България " Драгомир Стойнев. Той уточни, че няма по какъв начин като европейски жители да не сме разочаровани от това, което се случи преди няколко месеца. Стойнев добави, че по негово мнение отношението на Европейски Съюз не дава отговор на напъните, които те са положили, с цел да има европейска вероятност за младото потомство.

"Трябва да се даде късмет на Албания и Северна Македония за европейско развиване и всевъзможни извинения не могат да бъдат признати пред разочарованията на тези хора ", добави той. Председателят на КЕВКЕФ изрази убеденост, че Франция също ще поддържа европейското бъдеще на Западните Балкани.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР