Народното събрание ще обсъди в четвъртък проект на решение за

...
Народното събрание ще обсъди в четвъртък проект на решение за
Коментари Харесай

Парламентът решава за четири ваксини

Народното събрание ще разиска в четвъртък план на решение за одобрение на присъединяване на България в подписаните от Европейската комисия и производителите на медикаменти " Астра Зенека " (AstraZeneca), " Санофи " (Sanofi) и " Пфайзер " (Pfizer Inc.) - " Бионтех " (BioNTech Manufacturing GmbHand) предварителни съглашения за покупка на ваксини по отношение на пандемията от COVID-19. Ще бъде разисквано и предприемането на дейности за подписване на контракт за покупка на ваксини от " Янсен " (Janssen Pharmaceutica NV). Това планува седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

Предложението до Народното събрание е импортирано на 20 ноември от премиера Бойко Борисов - след решението на Министерски съвет за утвърждение на българското присъединяване в договорите на Европейски Съюз с тези компании. Премиерът предлага също по този начин " поради естеството на плана на решение, както и условията за конфиденциалност " въпросът да бъде прегледан на закрито съвещание на Народното събрание. Наскоро Борисов сподели, че се приготвя имунизационен проект, а здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че "... първата ваксина, която чакаме да пристигна в България е тази на " Пфайзер ", евентуално преди Нова година или директно след. От тази ваксина ще дойдат първо 125 000 дози ".

Европейската комисия пък заяви, че доставката на имунизациите ще бъде договаряна директно сред страните и производителите. Най-напред обаче имунизациите би трябвало да бъдат утвърдени на европейско равнище.

Каква е процедурата

Европейската организация по медикаментите ще вземе решение дали да утвърди евентуалната ваксина против COVID-19 на " Пфайзер " и " Бионтех " до 29 декември и се надява да се произнесе до 12 януари по настояването за утвърждение от американската компания " Модерна " (Moderna), оповестиха Ройтерс и Агенция Франс Прес.

На собствен ред Европейската комисия ще даде окончателното си утвърждение за имунизациите няколко дни, откакто европейският регулатор позволи потреблението им, заяви представител на Европейска комисия.

" Вероятно ще е въпрос на дни. Целта е да действаме бързо ", сподели представителят на конференция и добави, че точната дата зависи от възможното утвърждение от страна на организацията по медикаментите.

Според европейските правила, Европейската организация по медикаментите предлага разрешаването за прилагане на лекарство или ваксина и Европейската комисия утвърждава въз основа на научната рекомендация на организацията след съвещания със страните-членки.

Говорителят разясни, че, с цел да може Европейска комисия да се произнесе позитивно, ще бъде належащо квалифицирано болшинство измежду страните от Европейски Съюз (55 на 100 от страните, представляващи 65 на 100 от европейското население).

Европейска комисия е подготвена да обезпечи на страните от Европейски Съюз помощ за преноса и съхранението на имунизациите, означи представителят, представен от Българска телеграфна агенция. По неговите думи, откакто лекарствената организация и Европейска комисия дадат позволение, доставката на имунизациите ще бъде договаряна директно сред страните и производителите. Говорителят прикани да не се смесват въпросите за обезпечаване на имунизациите и спекулациите с борсовата стойност на фармацевтичните сдружения след известията за сполучлива ваксина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР