Народното събрание регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно

...
Народното събрание регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно
Коментари Харесай

Дадоха възможност за частна практика на медици

Народното заседание регламентира опцията за основаване на нов тип лечебно заведение от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори. Това стана с приемането на второ четене на текстове от измененията в Закона за лечебните заведения.

Депутатите записаха, че лечебни заведения са и организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори реализират независимо медицински и здравни грижи, операции, предварителна защита и профилактика на заболявания.

Срещу тези разпореждания възразиха от " Българска социалистическа партия за България ". Дискусионен беше въпросът по какъв начин ще се регламентира обсегът на активността на медицинските експерти и кой ще им заплаща.

Председателят на парламентарната комисия по опазването на здравето Даниела Дариткова от ГЕРБ изясни, че се дава опция действия, които са реализирани и в този момент на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона. По думите й това разрешава, от една страна, тази процедура да се регламентира, въпреки това, да бъде добре следена.

Дариткова сподели, че медицинските експерти могат да вършат единствено това, което е написано в наредбата на здравния министър, по лекарско предопределение.

Според нея признатите текстове са единствено в интерес на българските пациенти, които се нуждаят от лекарските асистенти, някогашните фелдшери, които подкрепят активността на общопрактикуващите лекари в доста обитаеми места на България, от легитимиране на активността на медицинските сестри, които могат да правят и здравно-социални услуги, както и от рехабилитация на пациенти, изписани вкъщи, след тежки неврологични болести.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР