Народното събрание регламентира в закон вноса и износа на тъкани,

...
Народното събрание регламентира в закон вноса и износа на тъкани,
Коментари Харесай

Разрешиха трансплантациите на матка и кръстосано донорство

Народното заседание регламентира в закон вноса и износа на тъкани, органи и " репродуктивни кафези " с признатия на второ гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения. Досега тези действия бяха уредени в подзаконов нормативен акт.

С преходните и заключителни разпореждания на признатия законопроект бяха изменени и наредбите в Закона за трансплантацията на органи, тъкани и кафези. С тях се уголемява кръгът от лица, които могат да изразят воля за донорство с родственици по сребърна линия до четвърта степен, в това число при роднинство, зародило въз основа на осиновяване, само че не по-рано от три години от осиновяването. Регламентира се и осъществяването на " кръстосано донорство ". С признатите промени се дава опция, с изключение на един от чифтните органи или част от самовъзстановяващ се орган, да бъде трансплантирана и матка от жив донор.

Изпълнителна организация " Медицински контрол " ще реализира контрола на вноса, износа и обмена на органи. Агенцията ще преглежда заявките на лечебните заведенията и показаните от тях документи за реализиране на импорт или експорт. Предвидено е органът по надзор да издава позволение за импорт по пример или надлежно да прави стимулиран отвод в период, съгласуван с исхемичното време на органа, само че не по-дълъг от 24 часа от подаването на заявката.

Регламентира се вносът на органи за трансплантация от трети страни при условия на подписани от България контракти, както и обменът с страни членки на Европейски Съюз и Швейцария. Сътрудничеството с европейски организации за продан на органи, се планува това да става при подписване на съглашение с Изпълнителна организация " Медицински контрол ".

Износът на органи за трансплантация за трети страни се позволява, когато има подписани контракти, в които категорично са посочени изискванията и редът за експорт, и едвам когато в държавите-членки на Европейски Съюз, тези от Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, няма подобаващ реципиент за съответния орган.

Предвидено е при продан, импорт и експорт на органи за ускорение на съответната процедура документите да бъде предоставяна от лечебните заведения в Изпълнителна организация " Медицински контрол " и по електронен път. Агенцията от своя страна издава позволение за експорт или прави стимулиран отвод в период до седем дни от подаване на заявката. Износът на тъкани, кафези и яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи, наричани " репродуктивни кафези ", се позволява при изискване, че са задоволени потребностите в България и институцията, на която се дават е приета по открития в съответната страна ред за реализиране на този тип активност. Износът може да се реализира, както от лечебно заведение, което има уверение, издадено от Изпълнителна организация " Медицински контрол " за взимане на съответния тип тъкани и кафези, по този начин и от тъканна банка, която също има съответното позволение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР