Народното събрание ратифицира договорите за закупуване на нови изтребители F-16.

...
Народното събрание ратифицира договорите за закупуване на нови изтребители F-16.
Коментари Харесай

НС гласува договорите за F-16 и актуализацията на бюджета

Народното заседание ратифицира договорите за закупуване на нови изтребители F-16. Решението мина с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация. Българска социалистическа партия, " Воля ", " Атака " и НФСБ гласоподаваха срещу. Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че това е първа стъпка към рационализация на българските Военно-въздушни сили след 30-годишно отсрочване. Договорът е за 1 милиард 256 милиона $ за 8 самолета F-16. Парламентът утвърди и актуализацията на бюджета и програмата за индустриално съдействие със Съединени американски щати.

Повече детайлности за яростните диспути в Народното събрание вижте от Александър Марков.


Българска социалистическа партия съобщи, че България ще похарчи милиарди левове за към момента непроизведен аероплан F-16 блок 70 и подлага на критика неналичието на ракети земя-въздух.
Румен Гечев, Българска социалистическа партия: Бомбите, които се пускат от този многоцелеви изтребител, са без лазерно ориентиране. Този аероплан, с цел да си хвърли бомбата относително тъкмо, би трябвало да лети ниско и покрай задачата. Ама, дами и господа, той съперникът ще го пребоядиса тоя аероплан до момента в който лети, бе. Те ще го пребоядисат в други знамена и нашето Противовъздушна отбрана ще го смъкна на връщане.
" Aтака " изиска Съединени американски щати да ни даде самолетите на занижена цена или гратис поради, по думите им, четирите бази, които имат у нас и за които не заплащат нищо.
Десислав Чуколов, " Атака ": 2023 година ще получим първия аероплан, в този момент сме 2019-а. След четири години Русия несъмнено ще има С-600.
Валери Симеонов дефинира цената като прекомерно висока и се обърна към военния и икономическия министър.
Валери Симеонов, НФСБ: Те в тази ситуация са в ролата на клетниците от Виктор Юго. Това са един Гаврош и Козета, които на барикадата извършват поставената задача и аз напълно разбирам тяхната позиция.
От болшинството подчертаха, че договорката поставя началото на дълго отлагана рационализация в армията.
Ген. Симеон Симеонов, Движение за права и свободи: Реализирането на най-важния за Военновъздушни сили модернизационен план ще способства за издигане имиджа на на Република България и БА, както и да се генерира сигурност, а освен да се употребява такава като член на НАТО. Милен Михов, Вътрешна македонска революционна организация: На нашите летци, на нашата защита им би трябвало същинско оръжие, оръжие, което нашите съседи не разполагат. Ген. Константин Попов, ръководител на Комисията по защита - ГЕРБ: Старо предписание е, че когато не можеш да купиш най-новото, купуваш положително, с цел да има задоволително възпиращ резултат.
След гласуването " Воля " дефинираха договорката като заробваща и оповестиха отворено писмо до американския президент Доналд Тръмп.
Веселин Марешки, " Воля ": Днешният 19 юли ще бъде запомнен като черен ден за България и българския народ, погребахме и най-малкото желание за възстановяване на виталния стандарт на българите през идващите години.
Военният министър Красимир Каракачанов изясни, че България не купува самолетите на разсрочено заплащане, тъй като страната ни до момента не е търгувала със Съединени американски щати и няма кредитна история.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на защитата: С покупката на F-16 бл. 70 ние ще бъдем първата страна на Балканите, която въпреки и 8, ще има подобен аероплан.
Командирът на Военновъздушни сили ген.-майор Цанко Стойков не разяснява дебатите, само че изрази вяра за начало на модернизацията във Военновъздушни сили.
 Народно събрание разисква ратификацията на договорите за F-16 и актуализация на бюджета Народно събрание разисква ратификацията на договорите за F-16 и актуализация на бюджета
Народното събрание разисква ратификацията на договорите със Съединени американски щати за самолетите F-16 и актуализация на бюджета. Депутатите удължиха работното си време до...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР