Народното събрание проведе 15-часово петъчно заседание. Близо 12 часа парламентът

...
Народното събрание проведе 15-часово петъчно заседание. Близо 12 часа парламентът
Коментари Харесай

Над 11 часа продължи дебатът за измененията в Изборния кодекс

Народното заседание организира 15-часово петъчно съвещание. Близо 12 часа Народното събрание обсъждаше всъщност предложенията по параграф първи в Изборния кодекс. По време на дебатите някогашните съдружни сътрудници " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия влязоха изострен конфликт и взаимни обвинявания, оповестява БНР.

Направените измемения по параграф първи са директно свързани с опцията за въвеждане на преброителни центрове на хартиените бюлетини, за въвеждане на видео наблюдаване по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден, унищожаване на тъмните стаички и замяната им с паравани, функционалността на публичния съвет към ЦИК, въпросите, свързани с регион " Чужбина " и дали да остане електронния протокол от машината. От ГЕРБ още веднъж потвърдиха, че ще гласоподават срещу предложенията си за закриване на Обществения съвет към ЦИК, против премахването на регион " Чужбина " и срещу увеличение от 40 на 100 прага за подаване на заявки за откриване на секция.

От " Продължаваме промяната " интензивно участваха в дебатите и поради предложенията за връщане на смесеното гласоподаване упрекнаха ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, че се готвят да манипулират изборите. Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков оспори предложенията за видео наблюдаване при преброяването, след което да няма запис.

Дебатите завършиха след среднощ. Различните оферти от парламентарните групи ще бъдат гласувани на постоянното съвещание в сряда - 30 ноември.

Във вторник Народното събрание ще организира изключително съвещание, на което ще разиска на първо четене законопроекта за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет, за Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година След приключването на дебатите по бюджетите, ще се организира отсрочения от петък постоянен парламентарен надзор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР