Народното събрание прие текстовете на закона с мерките, които държавата

...
Народното събрание прие текстовете на закона с мерките, които държавата
Коментари Харесай

В Закона за извънредното положение: Отсрочка по кредити и данъци, контрол над карантината чрез смартфона


Народното събрание одобри текстовете на закона с ограниченията, които страната ще ползва в изискванията на изключителното състояние поради пандемията от ковид. Новото име на закона е: „ Закон за деяние по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народно събрание от 13 март “, съобщи БГНЕС.

След 12 часа диспути Народното събрание реши военните да се включат в използването на противоепидемични ограничения. Хората под карантина ще бъдат следени посредством мобилните телефони, до момента в който отпадне наложителната изолираност.

Законът не разрешава визитите в увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения и заведения за хранене, както и в огромни търговски центрове огромни търговски центрове вид мол. Рестрикциите се отнасят също и за спортни и културни мероприятия. Не се позволяват свиждания в пандизите. Спират се и командировките.

Българските жители, които възнамеряват екскурзии зад граница, наложително ще би трябвало да си вършат медицински застраховки.

Парламентът реши още министърът на опазването на здравето да може да вкарва още ограничения и ограничавания, избрани в закона за изключителното състояние.

Работодателите ще вкарват опция за отдалечена работа за чиновници, а в случай че това е невероятно, би трябвало да обезпечават безвредни и здравословни условия на труд. Те ще могат да дават единствено заплатен годишен отпуск на чиновниците, до една втора от него без тяхното единодушие.

Национален осигурителен институт ще покрие 60% от осигурителния приход за януари на хората, чиито приходи са наранени от въведеното изключително състояние. Това ще важи за периода на деяние на закона, само че не за повече от 3 месеца и за лица, които дават отговор на критерии избрани от държавното управление.

Спират да текат периодите по правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства, като се изключи тези по наказателни каузи. Спира се оповестената обществена обмен от държавните и частни правосъдни реализатори до анулацията на изключителното състояние.

Срокът за заплащане на сметките за ток се удължава от 10 на 20 дни, реши дефинитивно Народното събрание.

Не се ползват запори на банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, и запори върху заплати и пенсии.

До анулацията на изключителното състояние стопират да текат последствията от забавеното заплащане на изискуеми задължения като лихви и неустойки. Това се отнася и за предварителна дължимост, повреждане на контракти и изземване на движимости.

Ограничават се нотариалните производства, с изключение на неотложните.

Въпреки острите рецензии на Българска социалистическа партия, депутатите одобриха, че армията да може да се включи в използване на ограниченията при изключително състояние – да прави инспекции за идентичност и да стопират напредването до идване на Министерство на вътрешните работи. Военните ще могат да употребяват и физическа мощ, единствено в случай че това е безусловно неотложно.

Депутатите взеха решение още, че ще се търси наказателна отговорност за разпространяване на погрешна информация, а наказването е отнемане от независимост от една до 3 години.

Парламентът продължава с окончателното четене на закона.

Преди това депутатите от Българска социалистическа партия обявиха изрично, че няма да поддържат доста от предложенията, защото те на процедура са напълно нов закон.

„ Не се оферират съответни обществени ограничения “, безапелационна е лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която уточни, че недобре разискваните през вчерашния ден по време на правна комисия нови оферти няма да бъдат подкрепени от левицата.

Ето какво съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов:

„ На процедура ние през днешния ден гледаме напълно нов закон, друг от този, който гласувахме на първо чете оня ден. Изцяло нов закон от заглавието до преходни заключителни разпореждания. Изцяло нов в нарушаване на всички процедури, в които следва да работи Народното събрание. Подкрепихме изключителното състояние, само че не можем да подкрепим хаоса и несъответстващите политически, стопански и обществени ограничения, планувани в този закон “.

Социалистите упорстваха за директно лъчение по БНР и Българска национална телевизия на окончателното приемане в пленарна зала. Предложението обаче не бе признато.

Очаква се депутатите дефинитивно да одобрят всички ограничения свързани със обществена изолираност, въведени от здравното министерство и да дават права на министъра на опазването на здравето да вкарва и спомагателни ограничения по време на изключителното състояние.

В законопроекта са планувани прекъсване на запорите и периодите по висящи каузи, както и удължение на периода на годност на персоналните карти и шофьорските книжки с 6 месеца.

Очаква се да се поддържат фрапантните наказания при нарушение на карантина, за телефонни измами и подправени вести за заразното заболяване.

Текстовете сред двете четения плануват отсрочване на вноските по заемите до края на изключителното състояние, без да се заплаща наказателна рента, както и удължение на периодите по подаване на данъчните заявления и заплащането на налог облага за бизнеса. Предлагат се ограничавания на спекулата, до 15 на 100 за надценката на артикули при търговците на едро.

Новите оферти плануват отпадане на глобите за медиците и облекчение цялостната възбрана за командировките в страната и отвън нея, както и наложителна карантина за всички, които се връщат от чужбина. Депутатите ще вземат решение дали да се даде опция на работодателите да пускат наложително чиновниците си и в неплатен отпуск и дали военните да бъдат включени в използването на ограниченията при изключителното състояние.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР