Народното събрание прие решения за прекратяване на пълномощията на народните

...
Народното събрание прие решения за прекратяване на пълномощията на народните
Коментари Харесай

НС прекрати пълномощията на Яна Балникова и Лена Бориславова от ПП

Народното заседание одобри решения за преустановяване на пълномощията на народните представители Яна Балникова и Лена Бориславова от ПГ "Продължаваме Промяната ".

Балникова и Бориславова са подали своите оставки на 14 декември, заяви ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

Със 157 гласа "за ", един - "против " и петима - "въздържали се " депутатите одобриха оставката на Яна Балникова. Оставката на Лена Бориславова бе гласувана със 161 - "за ", петима - "против " и трима "въздържали се ".



Двете дами са подали оставки, като са показали чл.72, ал.1 т.1 от Конституцията на Република България, който гласи, че "пълномощията на народния представител се приключват предварително при подаване на оставка пред Народното събрание ".
Балникова е зам.-председател на парламентарната група на Политическа партия, а Бориславова оглавява краткотрайната комисия за разработване на план на Правилник за организацията и активността на Народното събрание.

По информация на в този момент Бориславова ще бъде представител на Министерския съвет.

Лена Бориславова подава оставка и като ръководител на краткотрайната комисия за правене на устав на Народно събрание. На нейно място е препоръчан Настимир Ананиев. Това провокира реакцията на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Александър Иванов попита за какво за ръководител на комисията е препоръчан човек с дребен парламентарен опит и без юридическо обучение. Хамид Хамид обаче насочи дуплика.

"Ананиев има задоволително парламентарен опит и то поради вас, от ГЕРБ. Вие го направихте ръководител на транспортната комисия в Народно събрание и по тази причина превозът в страната е на този хал ", уточни депутатът от Движение за права и свободи.

От Демократична България обясниха, че ставало въпрос за дребен брой промени, с които Ананиев можел да се оправи. И сложиха точка на разногласието. След гласоподаване предлагането беше признато.

На мястото на Кирил Петков ще застане Венцислава Любенова. Александра Корчева пък ще заеме позицията на Калина Константинова. Още четирима депутати от обединението влизат в Народното събрание. Това са Ивайло Стайков, който ще заема мястото на Асен Василев, Младен Запрянов влиза вместо Атанас Атанасов, Елин Димитров сяда в стола на Даниел Лорер, а Галин Иванов замества Николай Събев.

Размествания има и в другите парламентарни групи – новият ръководител на ПГ на Българска социалистическа партия е Георги Свиленски. Четирима нови от левицата също влизат в Народното събрание - Емил Георгиев, Момчил Ненов, Благовест Кирилов и Иван Ганчев.

Депутати стават и Венцислав Петков от Има Такъв Народ, който влиза на мястото на Радостин Василев, както и Васил Сашкев от Демократична България, който е вместо Божидар Божанов. Новите депутати поставиха клетва.

Преди дни Велико Минков също съобщи, че желае да напусне Народното събрание.

Депутатите ще продължат и работата си по правилника за активността на Народното събрание.

Като трета точка в седмичния дневен ред беше заложено основаването на краткотрайна комисия по въпросите с енергийната рецесия. По предложение на Свиленски точката ще се преглежда през днешния ден, а не в четвъртък, както беше заложено авансово.

Предложението докара до остра реакция от страна на ГЕРБ. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова съобщи, че енергийна рецесия има тогава, когато не могат да се покриват доставките за ток. Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов пък попита за какво ще се разисква основаването на комисия за рецесията с тока, а не било заложено основаването на такава за Коронавирус рецесията.

В плана за решение за основаване на краткотрайна комисия за енергийната рецесия е записано да се сътвори комисия, включваща по двама представители от всички партии. Тя ще е със период от месец и би трябвало да потърси решение за справяне с високите цени на тока.

Очаква се да има постоянен председателски съвет преди съвещанието. На него може да бъде повдигната тематиката в Народно събрание да се влиза единствено със зелен документ. Това бе предложение на Кирил Петков. Към този миг няма решение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР