Народното събрание прие решение, с което се задължава вицепремиерът Томислав

...
Народното събрание прие решение, с което се задължава вицепремиерът Томислав
Коментари Харесай

Дончев върви трудно към електронно управление с аналогови политици

Народното заседание одобри решение, с което се задължава вицепремиерът Томислав Дончев да показа отчет за настоящото положение на създадените хоризонтални съставни елементи за електронно ръководство и методите за ускоряването им до 31 март.

Няма по какъв начин да се прави електронно ръководство с аналогови политици, означи Дончев. " Да използваме хартията единствено за изобразително изкуство ", изясни той.

Предложението на Българска социалистическа партия за основаване на краткотрайна парламентарна комисия за изразходваните средства за Е-управление и да се сформира проект, не беше признато.

От Българска социалистическа партия, които са вносители на едното искане за обсъждане обявиха, че практическият резултат от електронното ръководство не се вижда. В общинските администрации проблемите са най-тежки, макар че всяка община има уеб уебсайт и електронни услуги, само че множеството пари са ориентирани към централната администрация.

Според социалистите, през последните години са създадени доста електронни услуги, само че те към момента не са развити и са недостъпни за всички. Не се ползва главния принцип на електронното ръководство - неведнъж потребление на данни. Работещо електронно ръководство ще увеличи доверието в администрацията.

Те настояват, че то се е трансформирало в асимилиране на европейски средства. Необходимо е да се сътвори краткотрайна парламентарна комисия за премахване на грешките и разбор на аргументите довели до забавянето му. Искат проект за електронно ръководство за построяването му във всички администрации.

От Българска социалистическа партия оферират план за решение, с кого да се сътвори краткотрайна парламентарна комисия, която да направи цялостен обзор на разходваните средства и аргументите довели до разхищението им.

От ГЕРБ също има импортирано искане за обсъждане. От партията декларират, че е дадена опция общините да вкарат софтуери за потребностите си. Към момента обаче има софтуери, само че не могат да се обменят данни. Има приключена цялостна тактика за електронно ръководство. Има нов ред за финансиране. Създадена е и държавна организация за електронно ръководство.

Правила, хора и запас са трите съществени неща, с цел да има електронно ръководство. Хора и запас има, стои въпросът по какъв начин дейно да се реорганизира ръководство. Фокусът е върху направеното и по какъв начин да се надгради. От ГЕРБ оферират да се задължи вицепремиерът Томислав Дончев пред Народно събрание да показа отчет за положението на създадените съставни елементи за електронно ръководство.

По време на разискването от Българска социалистическа партия обявиха, че ГЕРБ нямат визия за повече от 70 електронни регистри. Нямат концепция за финансирането им. Според тях ГЕРБ нямат концепция по какъв начин да изградят електронното ръководство.

От Българска социалистическа партия желаеха да знаят какъв е резултатът от изхарчените пати. Александър Ненков от ГЕРБ съобщи, че няма да поддържа предлагането на Българска социалистическа партия. По думите му, 120-130 млн. лева коства електронното ръководство.

Според него главният спор е по какъв начин Народното събрание, като законодателен орган, да подкрепи администрациите да създадат крачка напред. Решителна крачка в тази посока е основаването на ДА " Електронно ръководство " и една такава комисия, каквато желаят Българска социалистическа партия, няма да е продуктивна.

" Проблемът е, че Министерски съвет, министрите и господин Дончев не знаят какво е електронното ръководство ", съобщи Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. Затова те желали да знаят какъв брой пари са изхарчени. Свиленски попита и за какво е заменен шефа на организацията. Единственото нещо, което било направено е в Национална агенция за приходите, Митниците да се издават електронни билетчета за реда на жителите, само че то не било нищо, тъй като отново имало опашки, изрази увереност Свиленски.

Красимир Янков от Българска социалистическа партия съобщи, че електронно ръководство съгласно ГЕРБ било СМС към премиера и след това той към държавната администрация.

Данаил Кирилов от ГЕРБ зави, че не му е ясно какво е постигнала тройната коалиция и това на Национална движение „Симеон Втори" в електронното ръководство.

Халил Летифов от Движение за права и свободи съобщи, че ще поддържат предлагането на Българска социалистическа партия за основаване на комисия.

Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия означи, че се води полемика в най-аналоговия парламент, българският, а имаме еврокомисар по дигитализацията. Според него електронното ръководство е платформа за източване на средства, няма оценки за успеваемостта и системите не си говорели по сред си и това било концепцията. Хората не вярвали в електронните услуги, а и не били насърчавани да ги употребяват.

spaceplay / pause qunload | stop ffullscreenshift + ←→slower / faster
↑↓volume mmute
←→seek. seek to previous 12… 6 seek to 10%, 20% … 60%
Тома Биков от ГЕРБ съобщи, че в случай че се одобри предлагането на социалистите, ще се блокира целия развой. " Ще се опитате да бръкнете в контакта, с цел да видите какво става. Ще ви удари тока ", предизвести той. Според него има тактика и нямало аргумент в този момент да се прави проект и комисия, както желаят от Българска социалистическа партия.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че е станало ясно, че с цел да има електронно ръководство няма по какъв начин да се случи в случай че няма виждане за системата. Трябва системите да са свързани. Електронно ръководство не се свежда до пазаруване на компютри, посочи Дончев. За първи път имало ясна платформа за него.

Безспорно е всички разноски да се управляват добре, само че не трябва да се счита, че електронното ръководство е нещо на ниска цена, посочи още вицепремиерът. Такава система не може да стане без повече средства и от единствено себе си. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР