Народното събрание прие предложението на управляващите за отстраняване на депутата

...
Народното събрание прие предложението на управляващите за отстраняване на депутата
Коментари Харесай

Жяблянов вече не е зам.-председател на НС, защити се с другарки и другари

Народното събрание одобри предлагането на ръководещите за премахване на депутата от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание.
Решението беше взето със 110 гласа " за " и 81 " срещу ".
Поводът от ГЕРБ и " Обединени патриоти " да му изискат оставката е позицията на Жаблянов, че Народният съд от 1945 година е бил належащо и неизбежно правораздаване.
Твърдението, че " Народният съд належащо и неизбежно правораздаване ", бе част от декларацията на Българска социалистическа партия против провеждането на Луковмарш. Скоро след разпространението ѝ социалистите се усетиха и го отстраниха от декларацията, само че самият Жаблянов продължи да го пази.
Това обаче не е единствената причина. Председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов посочи три основни нарушавания на Валери Жаблянов:
" Първо - на 18 януари, когато в Народно събрание бе обсъждан договорът с Македония, Жаблянов го квалифицира като " пазарене от най-ниска проба ", " недоносче и измислица ". С това принизи десетилетия старания на двете страни да реализират контракта.
Второ - не зачита престижа на Народно събрание - по време на съвещание на 1.02. жестоко попречва реда в залата и отдаването на респект към паметта на жертвите на комунистическия режим и възродителен развой. Демонстрира пренебрежение към парламентаризма.
Трето - има представителни институционални функционалности като зам.-шеф и е задължен да утвърждава националния и политически престиж на Народно събрание . Ние бяхме жестоко възмутени от изказванието му за Народния съд. С това изказване се визира оценката на демократичното ни общество и полезностите по отношение на провеждането и последствията от Народно съд. Това визира престижа на Народното събрание. Ако желае да прави такива рискови квалификации - да ги прави като редови народен представител, като представител на 80 от депутатите, а не като представител на институцията ".
След като ГЕРБ прикани Жаблянов да подаде оставка, Българска социалистическа партия го отбрани и изясни, че се редактирането на декларацията казусът е решен.
Вчера (21 февруари) соцлидерът Корнелия Нинова даде твърда поддръжка за Жаблянов. Тя разгласи, че в случай че болшинството гласоподава отстраняването на Жаблянов, Българска социалистическа партия няма да предложи различен на негово място. Както е известно, всяка от групите в Народното събрание има право на зам.-председател, който сама показва. " Оставката е " неаргументирана нито юридически, нито политически ", сподели Нинова.
Дебатът
Преди стартирането на дебатите депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов изиска отстраняването на Жаблянов да отпадне от дневния ред на Народното събрание. " Предложеният от вас план на решение е в остро несъгласие с Правилника на Народното събрание, който има силата на закон, а и с Конституцията на Република България, заради което предлагаме тази точка да отпадне ", сподели той.
Йордан Цонев разгласи, че Движение за права и свободи няма да вземе присъединяване в дебата. " Ние считаме, че няма правни причини за желаната оставка ", изясни той. " Нима забравихте, че националният представител има функционален имунитет, което значи, че не носи отговорност за изказаните от него мнения от тази естрада. Този имунитет е по тази причина, с цел да може да изрича своите мнения, без значение дали другите са съгласни с тях ", сподели още той, след което депутатите от Движение за права и свободи напуснаха пленарна зала .
" Уважаеми дами и господа, , социалисти и антифашисти ", по този начин самият Валери Жаблянов стартира декларация, с която опита да се отбрани. Относно претекстовете за отстраняването му, той означи, " че с сходни претекстове не е боравил даже Народният съд ".
Според него претекстовете за оставката му са " произвол " и " малоумие ". Жаблянов сподели, че е желал да се почитат всички жертви на политическото принуждение в България, а освен тези на комунизма.
В изявлението си Жаблянов изброи доста причини за правилността на Народния съд, в това число цитирайки публикация в " Таймс ". Той въпреки всичко сподели, че във всяко правораздаване има неточности , които граничат с закононарушения. И призна, че има и несправедливо наказани от Народния съд. Жаблянов сподели, че в действителност Народният съд е избил елита на нацията. Според него обаче в основата на тези оценки би трябвало да стои хладната отдалеченост преди време.
Отвърна му Владимир Тошев от ГЕРБ:
" Ако това, което чухме в продължение на 25 минути тук, не е комунистическа дрънканица и болшевизация на Българска социалистическа партия и Валери Жаблянов не е дървена комунистическа глава , аз се оправдавам. Не ругая, само че в случай че това е ругатня, се оправдавам. Искам да ви кажа за какво го споделих. Моят татко е лежал 22 месеца в Белене, наказан от дядото, бащата или чичото на Жаблянов. 6 вола, 4 коня и 62 овце е продал дядо ми, с цел да откупи татко ми от Белене, с цел да излезе татко ми жив и да ме има мен на този свят ", добави той.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Политика  Нинова заплаши ръководещите с Конституционен съд и съда в Страсбург поради Жаблянов Нинова заплаши ръководещите с Конституционен съд и съда в Страсбург поради Жаблянов  Москов видя в Москов видя в " Да, България " съвременна левица, искаща да върне Българска социалистическа партия на власт  ГЕРБ ГЕРБ " не помниха " за полемика за небостъргачите в София  Правителството ще разреши на държавния запас да харчи повече Правителството ще разреши на държавния запас да харчи повече  Управляващите внесоха искане за оставка на Жаблянов като зам.-председател на Народно събрание Управляващите внесоха искане за оставка на Жаблянов като зам.-председател на Народно събрание Интервю Още Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов "
Номинираният за " Оскар " режисьор и аниматор Теодор Ушев е в...
Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Синдикатът на чиновниците в пандизите по...
Синдикатът на чиновниците в пандизите в България предложения правосъдния министър Цецка Цачева на митинга на чиновниците на Групово дело „ Изп...
Нова Фейсбук мистерия “кой е с преимущество “... Българите утвърждават най-вече Радев, Манол... Чепеларе готви конкурс за нова българска м... Този ТЕСТ демонстрира дали сте прочувствено инт... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 21 февруари
Овен Предстои ви ден, в който ще деянията изключителна прозорливост и храброст. Все отново бъдете рационални. Спазвайте границите на разумн...
Студентка от Пловдив скандализира Фейсбук... Бившият национал Георги Марков умря Мъж се барикадира в къща в тополовградскот... Русия призна за " няколко десетки " ранени п... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Партията на Местан желае в учебните заведения да с...
В българските учебни заведения не е обезпечен отговарящ статут и условия за проучване на майчиния език. Ние сме " за " подобен да се учи като зад...
Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за к... Москов видя в " Да, България " съвременна левиц... Скоро: Задължително обучение и за четир... Русия обновява и укрепва противоракетния...  www.expert.bg  Всеки би трябвало да знае най-малко тези 5 неща за личните си пари Всеки би трябвало да знае най-малко тези 5 неща за...  Москов: Натискът на здравния министър върху НЗОК не може да е проблем Москов: Натискът на здравния министър въ...  Бил Гейтс ще се снима в известен сериал Бил Гейтс ще се снима в известен сериал  КЗП е завела каузи против 9 компании за бързи заеми КЗП е завела каузи против 9 компании за бързи...  www.iwoman.bg  Дари остарели облекла, с цел да бъдат преобразени за добра идея Дари остарели облекла, с цел да бъдат видоизменен...  Тичайте за по-добра памет Тичайте за по-добра памет  Мария Силвестър е безспорен боец Мария Силвестър е безспорен боец  Когато помним тези, които от дълго време са ни не запомнили Когато помним тези, които от дълго време са ни...  http://www.sportlive.bg  Емери се закани на Реал Мадрид: Готвим се като за Ел Класико, не знаят какво ги чака Емери се закани на Реал Мадрид: Готвим с...  Ботев Пловдив си връща продаден в Лудогорец Ботев Пловдив си връща продаден в Лудого...  ЦСКА заплаща за емблемата на достоверния клуб със земи ЦСКА заплаща за емблемата на достоверния к...  Носител на Купата на България с ЦСКА пред трансфер в Пирин Носител на Купата на България с ЦСКА пре... Интервю Още Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов "
Номинираният за " Оскар " режисьор и аниматор Теодор Ушев е в...
Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Нови Най-четени Най-коментирани Жяблянов към този момент не е зам.-председател на Народно събрание, отбрани се с " другарки и дру... 20 0 Нинова заплаши ръководещите с Конституционен съд и съда в Страсбург поради Жаблянов... 40 0 Хората, носещи тези имена, са най-умните в света... 163 0 В тази зала въздухът ще бъде чист, когато няма нито един болшевик... 90 1 Момчето, паднало от прозорец в дома в Роман, е в тежко положение...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР