Народното събрание прие окончателно задължителното предучилищно образование да обхваща четиригодишните

...
Народното събрание прие окончателно задължителното предучилищно образование да обхваща четиригодишните
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните

Народното заседание одобри дефинитивно наложителното предучилищно обучение да обгръща четиригодишните деца. Промяната в Закона за учебното и предучилищното обучение бе гласувана с гласовете на 107 народни представители, срещу - 12, въздържали се - 14.
В хода на дебата от "БСП за България " Евдокия Асенова настоя за отпадане на наложителната предучилищна подготовка за четиригодишните. Асенова съобщи, че към момента просветителната ни система не е подготвена да отговори на това предизвикателство и засяга дефицита тук-там в детските градини, изключително в огромните градове, дефицита на готови учители и неналичието на разбор на влязлата в действие наложителната предучилищна подготовка на децата, навършили пет години.
Галя Захариева от ГЕРБ съобщи, че предлагането е резултат от поредна политика в името на това всяко дете да има еднакъв достъп до обучение. Тя уточни, че и мненията на наставнически организации и на синдикалните сътрудници са в поддръжка на това предложение, още повече, че срокът на това предложение е прекомерно уголемен. По думите й, с цел да може всички общини да се включат, се дава опция те да основат нужните условия до 2023 година
Депутатът от "Обединени патриоти " Милен Михов съобщи, че през днешния ден е един добър ден за българското обучение. Над 90 на 100 от българските фамилии желаят и желаят да обезпечат навестяване в детска градина на своите деца, уточни депутатът и означи, че българските общини поставят систематични грижи за развиването на тази институция.
Този ангажимент има не просто обществен аспект и измерения за поддръжка, за нас това е значим демографски инструмент, който би трябвало да обезпечи успокоение на българските фамилии, по този начин щото те да могат да вършат това, което се назовава фамилно обмисляне, уточни Михов.
Министърът на образованието съобщи, че предучилищната възраст е основна за детското развиване. това е интервалът, в който в най-голяма степен се образуват социалноемоционалните, когнитивните и интелектуалните и най-много езиковите умения. Тази възраст е още по-критична за децата, чийто майчин език не е български, означи министърът.
Той бе безапелационен, че това е най-важната интеграционна мярка. Такава стъпка по думите му са подхванали към този момент във Франция и Румъния. Министър Вълчев цитира данни от изследване измежду началните учители, съгласно 92 на 100 от интервюираните има разлика сред децата, които са били в детска градина и тези, които не са били.Всички интернационалните проучвания демонстрират огромна разлика сред децата, които са посещавали детска градина в предучилищна възраст и тези, които не са посещавали. Тази разлика е още по-видима за деца, чиито майчин език не е на съответната просветителна система, изясни министър Вълчев.
Принцип на задължителност има във всяка една просветителна система и той е нужен, с цел да подсигурява правото на децата, уточни министърът. Правото на децата на обучение се подсигурява посредством обвързване на родителите, сподели той.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР