Народното събрание прие окончателно промените във Валутния закон. За“ законопроекта

...
Народното събрание прие окончателно промените във Валутния закон. За“ законопроекта
Коментари Харесай

Без дебати депутатите приеха на второ четене промените във Валутния закон

Народното заседание одобри дефинитивно измененията във Валутния закон. „ За “ законопроекта гласоподаваха 91 народни представители, „ срещу “ – 36 и без „ въздържали се “. Законът влиза в действие от 1 януари 2021 година Измененията бяха признати без диспути в пленарна зала.

Промените целят прецизиране на наредбата по отношение на реализирането на закономерен и ефикасен валутен надзор. Предвижда се категорично да бъде закрепено в закона пълномощието на митническите органи да не позволяват преместването на парични средства в размер на 30 000 лева или повече, или тяхната равноценност в друга валута, през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по длъжностен път информация за съществуването на обществени отговорности на лицето.

Сред измененията, които бяха утвърдени на второ четене във Валутния закон, е основаването на указател на търговците, които обработват благородни метали и скъпоценни камъни. В това число ще влизат освен хората, които се занимават с продажбата им, само че и с вноса и производството на произведения от благородни метали. Този указател ще се води от Министерството на стопанската система.

Освен това, златните и сребърни произведения, които са създадени или импортирани в страната подлежат на инспекция за наличието на благородния метал, е записано още в смяната на закона. Предвиждат се и санкции за позволени нарушавания, когато те не съставляват закононарушение.

Депутатите одобриха и измененията в Закона за Българската национална банка, които плануват евентуалната опция за смяна на закрепения все още курс лев/евро. Промяната е по концепция на Българската национална банка, само че беше импортирана без разискване в Народното събрание от ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова и група народни представители. Тя провокира рецензията на опозицията поради евентуалната опция да бъде изменен закрепения курс лев/евро. Финансовият министър Владислав Горанов, както и шефът на Българска народна банка Димитър Радев обаче подсигуряваха, че няма заплаха за стабилността на българската валута и Валутния ръб до приемане на еврото. Едно от неофициалните условия за приемане на европейската валута е българските приходи да доближат най-малко 70% от европейските.

Депутатите даже гласоподаваха в допълнение решение, гарантиращо, че България ще влезе в Еврозоната единствено и само със сегашния курс, а точно 1 евро е равно на 1,95583 лв.. Той ще важи и до момента в който България е член на ЕРМ2, по този начин наречената чакалня за Еврозоната. Очаква се страната ни да влезе в нея в края на април. Тогава България ще стане и член на Банковия съюз на Европа. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР