Народното събрание прие окончателно промените в Закона за защита от

...
Народното събрание прие окончателно промените в Закона за защита от
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие

Народното заседание одобри дефинитивно измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение. Законопроектът беше импортиран от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС и беше признат на първо и второ четене през днешния ден в изключителното съвещание на Народното събрание.

Чрез измененията се усилва кръгът от хора, които попадат под обсега на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка , продължаваща повече от 60 дни. До законодателните промени се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше нападнато и нарязано с нож.

По последна редакция терминът „ интимна връзка “ значи - цялост от доброволни, трайни, персонални, интимни и полови връзки сред две физически лица от мъжки и женски пол, без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Като трайни връзки се дефинират тези, които са с дълготрайност най-малко 60 дни.

Първоначалното предложение на Надежда Йорданова от ПП-ДБ за термина „ интимна връзка “ беше това да са връзки сред две лица. По време на дебатите народни представители от разнообразни групи насочиха рецензии км определнието. От „ Българска социалистическа партия за България “ предложиха да се посочи, че става въпрос за две физически лица от мъжки и женски пол, което най-после беше и признато.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР