Народното събрание прие окончателно новия Закон за управление на агрохранителната

...
Народното събрание прие окончателно новия Закон за управление на агрохранителната
Коментари Харесай

Сурови глоби за храни без маркировка предвижда нов закон

Народното заседание одобри дефинитивно новия Закон за ръководство на агрохранителната верига. В него се плануват сурови санкции за продажбата на храни от животинските условия, които не дават отговор на нужните условия в закона.
С него се унифицират разпоредбите за надзор и съгласуваност сред способените органи по цялата агрохранителната верига, които към сегашния миг са регламентирани в голям брой обособени закон
Който пусне на пазара храни от скотски генезис, за които няма здравна или идентификационна маркировка, го грози санкция от 3 000 до 5 000 лв. при в началото нарушаване. При второ нарушаване глобата става от 5 000 до 7 000 лв..
За едноличните търговци глобите варират от 7 000 до 10 000 лв. при в началото нарушаване. Ако нарушаването се повтори, едноличният търговец ще би трябвало да заплати санкция, която варира от 13 000 до 15 000 лв..
Четири министерства се ангажират с използването на закона. Това са Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, Министерството на стопанската система и Министерството на околната среда и водите.
Министърът на околната среда и министърът на земеделието организират държавната политика в региона на генетично модифицирани организми /ГМО/ по Закона за генетично модифицирани организми и координират активността на контролните органи, свързани с използването на закона..
Министърът на опазването на здравето ще организира държавната политика за сигурност, отбрана на здравето и ползите на потребителите при произвеждане, дистрибуция и стартиране на пазара на бутилирани натурални, минерални, изворни и трапезни води. Здравното министерство ще дава отговор за попречване разпространяването на инфекции, излъчени на хора, посредством храни и води и други
Министърът на стопанската система дава отговор за държавната политика във връзка с сигурността и качеството при производството на спиртни питиета, на етилов алкохол и на дестилати от аграрни генезис.
Оценката на риска по агрохранителната верига се прави от Центъра за оценка на риска по хранителната верига по реда на Закона за Центъра за оценка на риска по хранителната верига, дефинира Народно събрание.
Официалният надзор по агрохранителната верига на всички оператори се прави и по тъжби и изявления.
Депутатите взеха решение Министерският съвет по предложение на министъра на земеделието да приема Национална стратегия за попречване и понижаване загубата на храни. Дейностите по нея се финансират от държавния бюджет в границите на бюджета на земеделското министерство.
Органите на Министерство на вътрешните работи, както и другите държавни и общински органи, в границите на своята подготвеност, са длъжни да оказват подпомагане на министрите при попречване, прекратяване и откриване на нарушавания по агрохранителната верига и при използване на насилствени административни ограничения от органите, които реализират формален надзор и други публични действия по агрохранителната верига.
Който попречва контролния орган при реализиране на дейностите му, се санкционира с санкция от 5000 до 10 000 лева, а при наново нарушаване - от 10 000 до 15 000 лева
Когато нарушаването е на юридическо лице или едноличен търговец, се постанова имуществена глоба в размер от 13 000 до 15 000 лева, а при наново нарушаване - от 15 000 до 20 000 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР