Народното събрание прие окончателно антикорупционния закон. Лице на публична длъжност

...
Народното събрание прие окончателно антикорупционния закон. Лице на публична длъжност
Коментари Харесай

Приеха окончателно антикорупционния закон

Народното заседание одобри дефинитивно антикорупционния закон. Лице на обществена служба с открит спор на ползи няма да има право в продължение на една година да заема обществена служба. Антикорупционният орган ще може да прави претенции за потребление на специфични разследващи средства в оперативно-издирвателната си активност.

"Приехме текстове, които ще могат да дадат по-голямата успеваемост за битката против корупцията. Това ще бъде част от изпълване на нашето законодателство със наличие, което подхожда на потребностите и желанието на българските гласоподаватели и в същото време на Европейската комисия ", уточни ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, представен от БНР.

"Имахме разлики. Законът е признат, това е хубаво. Хубаво е, че ще се извършват рекомендации, само че е време за резултати. Ние ще сме тук след няколко месеца, с цел да ви попитаме, къде са тези резултати? Ако тях ги няма, това ще е и поради този закон ", предизвести Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Съгласно признатите текстове оперативно-издирвателната активност на антикорупционния орган има за цел предварителна защита, попречване, откриване и противопоставяне на нарушавания, свързани с прояви на корупция или бездействия, които разкриват прояви на корупция и даването им на съответните органи на правосъдната власт, както и на проверяващите органи.

Дейността включва още правене и предпазване на материални доказателствени средства и даването им на съответните органи на правосъдната власт, както и установяването на нелегално добитото имущество. Оперативно-издирвателната активност ще се прави посредством информации по осведомителните фондове на лица, заемащи висша обществена служба, идентифициране на лица и обекти, оперативна инспекция на събираните данни и тяхното документиране, както и осъществяване на насрещни инспекции по документи и взимане на пояснения от жители.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР