Народното събрание прие окончателни промени в Закона за енергетиката. Те

...
Народното събрание прие окончателни промени в Закона за енергетиката. Те
Коментари Харесай

Връщат ни надвзетото за газ и парно, ето как

Народното заседание одобри дефинитивни промени в Закона за енергетиката. Те разрешават възобновяване на надвзетите суми за газ и парно поради постигнатото съглашение сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “ за понижаване с над 40% на цената на съветския газ за България. Става въпрос за 150 млн. лв., които съветската компания върна на българското сдружение.

Как ще се връщат парите?

КЕВР би трябвало да одобри решение за новите цени със задна дата. Топлофикациите и газоразпределителните сдружения да изчислят разликата в сумите.

Парите ще се приспадат еднократно от сметката за месеца, в който е налице разлика. Ако сумата за връщане е по- огромна от сметката, се приспада от идната и по този начин до привършване. Във фактурата ясно ще е упоменато какъв брой пари са приспаднати. За хората с годишни изравнителни сметки разликата ще бъде отразена там.

Победа за бизнеса

Бизнесът изиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, тъй като в началото не се предвиждаше да се връщат пари и на тях. Между двете четения обаче спортният текст отпадна. Така и индустриалните консуматори на свободния пазар ще бъдат обезщетени. По техни калкулации става въпрос за 45 млн. лв..

До края на октомври енергийният регулатор би трябвало да осведоми Народното събрание за върнатите суми.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР