Народното събрание прие на второ четене поправките в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене поправките в Закона за
Коментари Харесай

Законът за домашно насилие: Интимна връзка ще се счита за такава след 60 дни

Народното заседание одобри на второ четене поправките в Закона за отбрана от домашното принуждение. Така " интимната връзка " към този момент се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите получават същите благоприятни условия за протекция. Депутатите гласоподаваха по предложение на ПП-ДБ, че интимна връзка ще се смята тази, чиято дълготрайност е най-малко 60 дни.

По искане на Българска социалистическа партия и " Възраждане " в закона категорично ще написа, че става въпрос за връзки сред мъж и жена.

Народните представители дебатираха по измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение близо часа, като двете гласувания бяха в еднакъв ден.

Ето и цялото определение: Интимна връзка, съставлява цялост от доброволни трайни, персонални, интимни и полови връзки сред две физически лица от мъжки и женски пол, без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са връзките с продължение най-малко от 60 дни.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ показа публицистичните промени, съгласно които терминът „ фактическо съпружеско общуване “ се резервира и се прибавя термина „ интимна връзка “, както и се предлага ново определение за термина „ интимна връзка “. Според предлагането на Йорданова " интимна връзка " е цялост от доброволни трайни, персонални, интимни, полови връзки сред две лица, без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране на различен закон. Трайни по смисъла на предходното изречение съответствие с продължение най-малко от 60 дни.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия разкритикува, че на второ четене е показан нов законопроект, а не редакция. „ Бихте ли приели в този ваш нов законопроект, където написа две лица да прибавим мъж и жена. Това да е приноса на Българска социалистическа партия във вашия законопроект и ще го подкрепим. Искате ли да пробваме? “, запита той.

Цвета Рангелова от „ Възраждане “ пък настоя да се отговори на гласоподавателите на ПП-ДБ по какъв начин се позволява да се приема закон в нарушаване на конституцията. „ Второто ни запитване е тези 60 дни, които дефинирате календарни ли са или са работни “, попита тя.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ репликира Рангелова и уточни: " Нека да оставим Конституционен съд да реши. Има опция той да бъде сезиран “. Тя репликира и Свиленски като разяснява, че това е въпрос на спор и всяка парламентарна група може да направи предложение и то да бъде гласувано в зала.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов се включи в дебата и сподели, че това решение, което ще се вземе ще падне в Конституционен съд. „ Това, което обсъждаме е антиконституционно “, безапелационен е той. Костадинов разяснява, че „ това е следващото безочливо изплюване в лицето на държавността от групировката, която е окупирала ръководството на страната по безусловно противозаконен превратаджийски метод “. Той разгласи, че ще сезират Конституционен съд.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ сподели, че неяснотите в закона са доста. Той попита от кой момент се броят 60-те дни контакт. „ Най-големият недостиг на предложенията е неналичието на превантивност. Промяната, която се предлага в най-хубавия случай ще накаже насилника, само че няма да възпре никой да направи ново принуждение “, счита той.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че това е мъртъв текст и разгласи, че ще се включат в сезирането на Конституционен съд. Тя акцентира, че с този законопроект няма да се реши казуса с домашното принуждение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР