Народното събрание прие на второ четене изцяло нов Закон за

...
Народното събрание прие на второ четене изцяло нов Закон за
Коментари Харесай

Парламентът одобри изцяло нов Закон за търговската тайна

Народното заседание одобри на второ четене напълно нов Закон за комерсиалната загадка.
Законопроектът е импортиран от Министерски съвет и урежда изискванията и реда за отбрана от непозволено придобиване, потребление и откриване на комерсиална загадка, реализирана по правосъден път в произвеждане по цивилен каузи.
В закона се дефинира понятието комерсиална загадка. По смисъла на текстовете това е всяка комерсиална информация, ноу-хау и софтуерна информация, съставлява загадка по подобен метод, че като цяло или в точната си настройка и цялост от детайли не е общоизвестна или леснодостъпна за лица от средите, които всекидневно боравят с подобен тип информация.
За да дава отговор на изискванията за комерсиална загадка тя би трябвало да има комерсиална стойност, заради тайния си темперамент и във връзка с нея да са подхванати ограничения за запазването ѝ от лицето, което има надзор върху информацията.
Законът дефинира и понятието собственик на комерсиална загадка. Това е всяко физическо или юридическо лице, което правомерно управлява комерсиална загадка.
Законът дава определение и на извършител: всяко физическо или юридическо лице, което непозволено е придобило, употребило или разкрило комерсиална загадка. Законопроектът регламентира и придобиването, потреблението и разкриването на комерсиална загадка и изяснява случаите, когато това е правомерно.
Такова е, когато придобиването на комерсиална загадка е посредством без значение изобретение или основаване, посредством наблюдаване, проучване, демонтиране или изпитване на артикул или по силата на контракт ли по различен метод.
Текстовете регламентират и непозволено придобиване на комерсиална загадка. Такова по смисъла на закона е разкриването й посредством нерегламентиран достъп, заграбване, прекопирване на документи, движимости, материали, субстанции или електронни документи, върху които се упражнява законосъобразен надзор от притежателя на комерсиалната загадка и съдържат комерсиална загадка или информация, от която тайната може да бъде извлечена.
Съгласно текстовете притежателят на комерсиална загадка има право да предяви иск пред съда против всеки извършител на комерсиалната загадка за определяне на непозволеното ѝ придобиване, откриване или потребление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР