Народното събрание прие на първо четене законопроект за покритите облигации. В

...
Народното събрание прие на първо четене законопроект за покритите облигации.
В
Коментари Харесай

Народното събрание прие на първо четене законопроект за покритите облигации

Народното заседание одобри на първо четене законопроект за покритите облигации.

В отчета на комисията по бюджет и финанси се показва, че със законопроекта в националното законодателство се вкарват условията на европейска инструкция по отношение на издаването на покрити облигации и обществения контрол върху тях. В мнението се показва, че в България от 2000 година работи Законът за ипотечните облигации (ЗИО), който урежда издаването на един от най-типичните типове покрити облигации - тези, издадени на основата на банков портфейл от ипотечни заеми.

След приемането на ЗИО са издадени единствено 29 излъчвания на ипотечни облигации на обща стойност 270 милиона евро, като последната е издадена през 2015 година и е погасена през 2019 година. Причините за това положение на пазара на ипотечни облигации са на първо място свързани с обстоятелството, че българският банков бранш е мощно ликвиден, т.е. участниците на пазара имат достъп до други източници на финансиране, които може да са по-евтини, по-лесни за структуриране, се показва в отчета на комисията.

В него се акцентира, че Европейската комисия отбелязва в заключителния си отчет преди приемането на директивата, че България, наред с други страни членки, се нуждае от работещ закон за покрити облигации, който да помогне за развиването на пазара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР