Народното събрание прие на първо четене Закона за социалните услуги.

...
Народното събрание прие на първо четене Закона за социалните услуги.
Коментари Харесай

Приеха единодушно на първо четене Закона за социалните услуги, чакан от протестиращите майки

Народното заседание одобри на първо четене Закона за обществените услуги. Предложението беше признато единомислещо със 163 гласа „ за “.
Това е третият закон, който беше пожелан от майките на деца с увреждания по време на продължителните им протестни дейности през предходната година. Депутатите към този момент одобриха другите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за персоналната помощ.
Законопроектът за обществените услуги планува право на обществени услуги да имат всички нуждаещи се хора в България.
Въвежда се п ланиране на национално равнище на обществените услуги, финансирани от държавния бюджет , посредством създаване на Национална карта на обществените услуги, която ще се приема от Министерския съвет.
Въвеждат се още и допълващи стандарти за обществените услуги, посредством които се обезпечава дневна или резидентна грижа за лица в неспособност за самообслужване, за лица с нападателно и проблематично държание и за лица с нужда от непрекъснато здравно наблюдаване и здравна грижа.
За първи път се основава з аконов ред за даване на асистентска поддръжка за лица в надтрудоспособна възраст в неспособност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, в случай че не употребяват такава поддръжка по различен закон.
Предлага се и законов ред за надзор и мониторинг от доставчиците, от общината като орган на локалното самоуправление, както и за самостоятелен мониторинг от интернационалните, европейски и национални организации.
Създава се Агенция за качеството на обществените услуги като изпълнителна организация към министъра на труда и обществената политика, която ще лицензира частните снабдители и ще поддържа регистъра на доставчиците. Със законопроекта за първи път се вкарва и годишен мониторинг на обществените услуги на национално равнище.
Разисквания
От опозицията насочиха рецензии към закона, тъй като съгласно тях не е задоволително финансово гарантиран .
" Какъвто и Закон за обществените услуги да приемем, той ще си остане рамков и пожелателен, в случай че не го обезпечим финансово. Това сподели националният представител от Българска социалистическа партия и заместник-председател на парламентарната обществена комисия Георги Гьоков по време на дебатите.
„ За следващ път се постанова да обърна внимание на тези, които ръководят, че хората и тези, които директно ги касаят обществените услуги, и обществото като цяло остава с чувството, че тези релативно малко пари се разпределят незаслужено и не доближават до тези, които в действителност се нуждаят от тях. На обществото би трябвало да е ясно, че продължавате да намалявате относителния дял на разноските за обществени заплащания от Брутният вътрешен продукт “, добави Гьоков.
По думите му все още цялата обществена система, включително и законодателството в областта на обществените услуги, е резултат от непрекъснати безредни промени и решения вземани под напън.
„ Това значително е довело до липса на цялостна логичност “, разяснява още националният представител от Българска социалистическа партия. Според него тук-там в страната липсва опция за даване на обществени услуги и това е установено в оценката на въздействието на законопроекта.
„ Вносителите не са вложили доста старания в тази посока - по какъв начин ще се преодоляват районните разлики. Дали този закон ще преодолее тези районни разлики, аз се колебая “, разяснява още Гьоков. Според него за работещ закон е нужна подзаконова нормативна база.
Управляващите пък бяха безапелационни, че законът е получил доста положителни оценки от специалистите , което е показателно.
„ Този закон получи доста положителни оценки както от експертите от обществения бранш, по този начин и от страна на общините.
В продължение на една година работната група работи в диалогичен режим и по тази причина се получи по този начин, че законът да отговори на упованията на хората да имат достъп до всички обществени услуги, както и на упованията им за положително качеството на услугите “, съобщи националният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова.
Във връзка с рецензии от страна на ПГ на Българска социалистическа партия по отношение на предлагането за основаване на Националната карта за обществените услуги, Ангелова уточни, че тя е извънредно нужна.
„ Защото картата е значима и е дълго чакана от неправителствения бранш, защото посредством нея ще могат да се възнамеряват в дълготраен проект обществените услуги на база на потребностите на хората “, съобщи Ангелова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР