Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

На първо четене: Ограничават безразборното застрояване в София

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за устройство и застрояване на София, уреждащи строителството на небостъргачи в столицата.

Решението беше взето със 109 гласа " за ", 2 " срещу " и 11 " въздържал се ". Така новите текстове, импортирани от ГЕРБ минаха безпроблемно.

Припомняме, че в законопроекта ръководещите са посочени зони, където би било допустимо да се строят небостъргачи - регионите край бул. " Цариградско шосе " след 7-ми километър (около и след " Интер експо център " ) и на Околовръстното шосе в при квартал " Люлин " и бул. " Царица Йоана ". Основните претекстове за избирането тези регион бяха положителната транспортна обезпеченост с огромни булеварди, метростанция и железопътна инфраструктура. В първичния вид на текстовете присъстваше и региона на Централна гара, само че по-късно отпадна, поради въздушните коридори за самолети, които минават над гарата.

По време на дебатите депутатът от Българска социалистическа партия Христо Проданов попита вносителите дали с този закон ще се спре строителството на небостъргача в кв. " Стрелбище " и застрояването на зелените площи в кварталите.

Отговори му Александър Ненков , който напомни, че общият организационен проект на София не е одобряван от ГЕРБ.

" Какво ли ще стане, в случай че чакаме идващия организационен проект, който ще влезе в действие след към 5-6 години. При състояние, че имаме подобен капиталов интерес - ще е пристигнала идната строителна рецесия и ще сме закъснели ", отговори си той.

" Колкото по-бързо се одобри закона, толкоз по-бързо ще спрем такива проблеми ", добави Ненков.

" Искам да насочва зов сред първо и второ четене да подкрепите нашите оферти, с цел да създадем някакъв търпим закон и да спрем безобразията в София. Идеалното решение е приемането на нов Общ организационен проект ", сподели Проданов, който още веднъж взе думата.

След него се изрече Искрен Веселинов от " Обединени патриоти ", който беше безапелационен, че казусът с високото строителство би трябвало да се реши в цялата страна, освен в столицата. " Решението за отделяне на специфични зони е добра концепция, която би следвало да има по-общ обсег ", сподели той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР